Η παραβίαση των κανονισμών που ισχύουν κατά την εισαγωγή ενός τροφίμου, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (FSIS) εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση για έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν λευκό κοτόπουλο με τσίλι που εισάγεται από τον Καναδά χωρίς να υποβληθεί σε απαιτούμενο επανέλεγχο κατά την εισαγωγή.
Σύμφωνα με την FSIS, το συγκεκριμένο προϊόν δεν υποβλήθηκε στην απαιτούμενη επανεπιθεώρηση από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ κατά την εισαγωγή του. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια και η ποιότητα του προϊόντος δεν επιβεβαιώθηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επανεπιθεώρηση κατά την εισαγωγή διασφαλίζει ότι τα εισαγόμενα προϊόντα τροφίμων συμμορφώνονται με τα υγειονομικά και ποιοτικά πρότυπα των ΗΠΑ, προστατεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μακαρόνια VS πατάτες: Ποιο παχαίνει πιο πολύ;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από τρείς θανάτους και δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις – Ποινική δίωξη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια – Τι πρέπει να προσέξετε
Ο οργανισμός ανακοίνωσε την προειδοποίηση για τη δημόσια υγεία στις 31 Μαρτίου, επιλέγοντας να μην ζητήσει ανάκληση, καθώς το προϊόν δεν βρίσκεται πλέον στα ράφια των καταστημάτων. Το προϊόν φέρει τη σφραγίδα του καναδικού καταστήματος «7011» και διανεμήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Costco στο Αϊντάχο, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο παχαίνει ο χαλβάς;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τη φάτε!» – Κι άλλη σοκολάτα με κομμάτια μετάλλου – Πωλείται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
Η ειδοποίηση αφορά το προϊόν:

Συσκευασμένο σε χάρτινη συσκευασία «Allen Family Foods White Chicken Chili με πιπεριές, καλαμπόκι και λευκά φασόλια»
- Κωδικοί παρτίδας E225077, E225079, E225080, E225081 και E225083
- Ημερομηνίες λήξεως: 18/03/2026, 20/03/2026, 21/03/2026, 22/03/2026 και 24/03/2026
Από τη δημοσίευση αυτής της ειδοποίησης, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών. Ωστόσο, ο οργανισμός ανησυχεί ότι μέρος του προϊόντος θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμα στα ντουλάπια των καταναλωτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Προσοχή! Πετάξτε το!» – Επείγουσα προειδοποίηση για μοσχαρίσιο κιμά με κομμάτια πλαστικού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ειδικοί εξηγούν και οι νονοί… λιποθυμούν! Πού οφείλεται η αύξηση έως και 50% στις τιμές των Πασχαλινών σοκολατένιων αυγών;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | KFC τώρα και σε… οδοντόκρεμα!
Οι καταναλωτές που το έχουν καλούνται να μην το φάνε αλλά να το το στο σημείο αγοράς. Όποιος ανησυχεί για μια αντίδραση θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Γιατί μια εταιρεία να μην υποβάλει ένα προϊόν σε επανεπιθεώρηση;
Ο λόγος που η εταιρεία δεν έστειλε το προϊόν για επανεπιθεώρηση όπως οφείλει δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο, κάθε σοβαρή εταιρεία οφείλει να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τους όρους εξαγωγής των προϊόντων της σε μία άλλη χώρα. Αν αυτό δεν οφείλεται σε ατυχή αμέλεια, μια εταιρεία θα μπορούσε εσκεμμένα να παρακάμψει τη διαδικασία επανεπιθεώρησης κατά την εισαγωγή ενός τροφίμου, για άλλους λόγους, αλλά αυτό θεωρείται παραβίαση των κανονισμών και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις.
Πιθανή λόγοι:
- Μείωση κόστους & χρόνου – Η επανεπιθεώρηση απαιτεί χρόνο, εργαστηριακούς ελέγχους και τέλη, κάτι που μπορεί να αυξήσει το κόστος εισαγωγής. Μερικές εταιρείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τη διαδικασία για να μειώσουν τα έξοδά τους.
- Κάλυψη ποιοτικών ή υγειονομικών προβλημάτων – Αν μια εταιρεία γνωρίζει ότι το προϊόν της δεν πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, μπορεί να προσπαθήσει να το εισάγει χωρίς έλεγχο για να αποφύγει ανάκληση ή καταστροφή των εμπορευμάτων. Αυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρχουν υποψίες για μόλυνση (π.χ. βακτήρια, βαρέα μέταλλα, ξένα σώματα).
- Σκόπιμη απάτη ή λαθρεμπόριο – Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιες εταιρείες μπορεί να εισάγουν προϊόντα χωρίς έγκυρη επιθεώρηση για να αποφύγουν περιορισμούς ή δασμούς. Αυτό έχει συμβεί με προϊόντα αμφίβολης προέλευσης ή με νοθευμένα συστατικά.
Ποιες είναι οι συνέπειες για μια εταιρεία;
Αν μια εταιρεία παρακάμψει σκόπιμα την επανεπιθεώρηση μπορεί να ακολουθήσει:
- Ανάκληση προϊόντος από τις αρμόδιες αρχές.
- Πρόστιμα και νομικές κυρώσεις από τον FDA ή το FSIS.
- Απώλεια αδειών εισαγωγής ή ακόμα και προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών στη χώρα.
- Βλάβη στη φήμη της εταιρείας, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πελατών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.