Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μη αποσπώμενα καπάκια σε πλαστικά μπουκάλια: Ποιοι και γιατί αντιδρούν;

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΜη αποσπώμενα καπάκια σε πλαστικά μπουκάλια: Ποιοι και γιατί αντιδρούν;
spot_img

Δυσκολότερα ακόμη και στο άνοιγμα τα μη αποσπώμενα καπάκια

Εδώ και αρκετούς μήνες, το πλαστικό καπάκι είναι έτσι κατασευασμένο ώστε να μένει στερεωμένο στο μπουκάλι.

- Advertisement -

Αυτό υπαγορεύεται από την Οδηγία 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , η οποία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά μιας χρήσης, που στοχεύει στη μείωση της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με καπάκια «μπορούν να διατεθούν στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια είναι «κολλημένα» σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης έως και τριών λίτρων κατά το στάδιο της προβλεπόμενης χρήσης των προϊόντων».

Το κολλημένο καπάκι έχει δύο στόχους: πρώτον, να αποτρέψει τα περιπλανώμενα καπάκια από το να ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Το μέτρο αναμένεται να αποτρέψει το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές παραλίες.

Από την άλλη, υποτίθεται ότι προωθεί την ανακύκλωση. Αυτό βέβαια βάζει σε σκέψη εκείνους που γνωρίζουν ότι το σώμα της φιάλης είναι από PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) και το καπάκι πιο συχνά από PP (πολυπροπυλένιο), άρα μιλάμε για δύο διαφορετικές πλαστικές ρητίνες, και η ανακύκλωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο όταν τα υλικά είναι στενά συνυφασμένα.

Αλλά για τα μπουκάλια και τα καπάκια τους, το εμπόδιο παρακάμπτεται εύκολα. “Κατευθύνονται προς μονάδες που ανακυκλώνουν PET. Μετά τον καθαρισμό και το τρίψιμο, τα διάφορα υλικά διαχωρίζονται με πυκνότητα”, εξηγεί η Sophie Génier, διευθύντρια ανακύκλωσης στη Citeo, την οικολογική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τη συσκευασία και το χαρτί. Το PET είναι βαρύτερο και βυθίζεται, ενώ το PP επιπλέει.

Γιατί δεν ξεβιδώνουν εύκολα τα νέα καπάκια;

Αυτό δεν θα παρηγορήσει απαραίτητα ορισμένους που παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται πολύ να ξεβιδώσουν αυτά τα νέα καπάκια, πόσο μάλλον να πιουν το ποτό τους με ένα καπάκι στη μύτη.  

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο είναι μερικές φορές πολύ καλά στερεωμένα στα μπουκάλια, αλλά, με τον αξιέπαινο στόχο να καταναλώνουν λιγότερο πλαστικό, το μέγεθός τους έχει μειωθεί. Αυτό κάνει το άνοιγμα πιο δύσκολο, ή ακόμα και αδύνατο, για μερικούς ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να εκτελέσουν κάποιες κινήσεις. Οι πωλητές ποτών τώρα καλούνται να εξετάσουν μια λύση που συνδυάζει σεβασμό για το περιβάλλον αλλά και σεβασμό προς τους καταναλωτές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα