Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μανιτάρια: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην αποθήκευση και συντήρηση – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γεωπόνο Ε. Λαχουβάρη

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΜανιτάρια: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην αποθήκευση και συντήρηση - Χρήσιμες συμβουλές από τον Γεωπόνο Ε. Λαχουβάρη
spot_img

Διατήρηση Μανιταριών Πλευρώτους και Οδηγίες για την καλύτερη συντήρησή τους – Του Ελευθέριου Λαχουβάρη – Γεωπόνος- μυκητολόγος Γ.Π.Α

Τα φρέσκα μανιτάρια Πλευρώτους, όπως και όλα τα μανιτάρια, συνεχίζουν να την μεταβολική τους δραστηριότητα (αναπνοή) και μετά την συγκομιδή τους κατά την διάρκεια δηλαδή της συντήρησής τους στο ψυγείο. Τα μανιτάρια κατά την διάρκεια της μετασυλλεκτικής ζωής τους, καταναλώνουν οξυγόνο και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.

- Advertisement -

Ο βαθμός της αναπνευστικής δραστηριότητας εξαρτάται άμεσα από τις θερμοκρασίες συντήρησης. Έτσι λοιπόν, σε χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης από 0 έως και 4 oC η αναπνευστική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά μειωμένη και αυξάνεται όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα μανιτάρια παράγουν 10-20mg CO2/Kg νωπού προϊόντος/ ώρα-hr στους 4oC. Στους 10oC παράγονται 40-60 mg CO2/Kg/hr, ενώ στους 20 oC παράγονται 100-180 mg CO2/Kg/hr.]

Ελευθέριος Λαχουβάρης – Γεωπόνος- μυκητολόγος Γ.Π.Α

Η ποιότητα των μανιταριών κατά την συντήρησή τους και κατά συνέπεια η διάρκεια μετασυλλεκτικής ζωής, εξαρτάται από τα διαθέσιμα ποσά οξυγόνου και τον καλό αερισμό της συσκευασίας. Έτσι λοιπόν, η συμπεριφορά τους σε ένα περιέκτη όπου ασφυκτιούν θα είναι τελείως διαφορετική από ένα περιέκτη όπου το οξυγόνο είναι σε επαρκή περίσσεια. Η ιδανική συσκευασία είναι αυτή που επιτρέπει άνετη οξυγόνωση και εύκολη απομάκρυνση των υδρατμών της αναπνοής. Τέτοιες συσκευασίες είναι τα ανοιχτά τελάρα, χάρτινες σακούλες ή πλαστικά δισκάκια με μεγάλη όμως επιφάνεια μικροδιάτρητων οπών.

Απλές οδηγίες συντήρησης για τους καταναλωτές:

1. Προτιμάτε μανιτάρια που συντηρούνται σε ανοιχτά τελάρα ή πολύ καλά αεριζόμενη συσκευασία (π.χ. χάρτινοι περιέκτες ή διχτυωτές σακούλες).

2. Σε περίπτωση που αγοράσετε μανιτάρια σε δισκάκι με μεμβράνη αφαιρέστε την μεμβράνη πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο σας.

3. Προσοχή στην ημερομηνία συσκευασίας. Προτιμάτε όσο πιο φρέσκα μανιτάρια γίνεται. Το πολύ δηλαδή 4-5 ημέρων από την ημερομηνία συσκευασίας.

4. Τα μανιτάρια Πλευρώτους δεν χρειάζονται πλύσιμο ή σκούπισμα πριν το μαγείρεμα καθώς αναπτύσσονται σε περιβάλλον καθαρό απαλλαγμένο από οποιοδήποτε φυτοφάρμακο

5. Σε περίπτωση που δείτε ένα λευκό χνούδι, είναι τελείως φυσιολογικό και αφορά το μυκήλιο του ίδιου του μανιταριού που αναπτύχθηκε δευτερογενώς επειδή κάτι μεταβλήθηκε στην αλυσίδα διακίνησης (π.χ. θερμοκρασίες συντήρησης, παραμονή για πολλές ημέρες σε θερμοκρασίες άνω των 4oC, κτλ).

6. Μανιτάρια που έχουν συντηρηθεί σε κλειστό δισκάκι με μεμβράνη για πολλές ημέρες ενδέχεται να μυρίζουν ξινίλα. Μόλις ανοίξετε την μεμβράνη βεβαιωθείτε ότι μυρίζουν φρεσκάδα και δεν είναι γλιτσιασμένα.

7. Ο μέγιστος χρόνος συντήρησης των Πλευρώτους είναι 7-8 ημέρες σε κλειστό δισκάκι και 10-12 ημέρες σε χαρτοτελάρο.

8. Τα μανιτάρια δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία δηλητηρίαση σε περίπτωση που μαγειρευτούν ακόμη και μπαγιάτικα ή ακόμη και ξινισμένα. Τα μπαγιάτικα μανιτάρια ή τα κακό-συντηρημένα πρέπει να αποφεύγονται κυρίως για οργανοληπτικούς λόγους (γεύση και υφή). Σε περίπτωση που καταναλωθούν μπαγιάτικα εκ παραδρομής, δεν υπάρχει φόβος ανησυχίας.

Βιογραφικό Ε. Λαχουβάρη https://manitariadirfis.gr/index.php/cv-lefteris

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα