Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 5 άγνωστες παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι 5 άγνωστες παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού
spot_img

Το ψωμί είναι, ίσως, από τις λίγες τροφές που αφενός δύσκολα μπορεί να του αντισταθεί κάποιος αφετέρου είτε συνδυαστικά με άλλα φαγητά είτε από μόνο του υπάρχουν ένα σωρό συνδυασμοί να το φάει κανείς. Έχει χαρακτηριστεί και ως «η ουσία της ζωής» αλλά η υπερβολική κατανάλωση του, έχει αρνητική επίδραση στον οργανισμό και την υγεία μας. Ιδού οι 5 παρενέργειες που φέρνει η υπερβολική κατανάλωσή του:

Προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα πείνας

Εδώ είναι που έχει σημασία τι είδους ψωμί τρώμε. Το ψωμί είναι, προφανώς, υψηλό σε υδατάνθρακες και το λευκό ψωμί συγκεκριμένα έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την πείνα και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, κάτι που δε θέλουμε να συμβεί αφού έχουμε φάει πολύ ψωμί.

Μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση ενός ολόκληρου καλαθιού με ψωμί μπορεί να καταλήξει να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

“Το λευκό ψωμί για σάντουιτς είναι ένα εκλεπτυσμένο δημητριακό, όχι δημητριακό ολικής αλέσεως. Όταν τρώγεται ως έχει, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, σύμφωνα με τη Διατροφολόγο Lori Zanini.

Παχαίνει

Το λευκό ψωμί έχει πολύ λιγότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας τις διασπά πολύ γρήγορα, επομένως δεν λαμβάνουμε φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητες γιατί, μεταξύ άλλων μας κρατούν χορτάτους περισσότερο. Αντίθετα, απλά πεινάμε, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες και τελικά, μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο.

Προκαλεί δυσκοιλιότητα

Ένα άλλο αρνητικό όταν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες είναι ότι μπορεί να υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Όλο αυτό το ψωμί δεν βοηθάει πολύ την κίνηση του εντέρου.

Προκαλεί φούσκωμα

Το λευκό ψωμί μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ειδικά αν τρώει κανείς αρκετές φέτες μαζί. Η κατανάλωση όλου αυτού του αλατιού ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε φούσκωμα, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο