Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EUFIC: Tο φοινικέλαιο αυξάνει την μετάσταση του καρκίνου;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςEUFIC: Tο φοινικέλαιο αυξάνει την μετάσταση του καρκίνου;
spot_img

Πρόσφατες ειδήσεις ανέφεραν ότι το παλμιτικο οξύ – ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο φοινικέλαιο – θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωση του καρκίνου. Ενώ αυτή η μελέτη φέρνει σχετικά ευρήματα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε:

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από δύο ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ισπανία, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς ερευνητές για να καταλάβουμε αν η κατανάλωση συγκεκριμένων λιπών θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα, γνωστή ως μετάσταση.

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του στόματος σε ποντίκια, οι ερευνητές υπέβαλαν τα ποντίκια σε δίαιτες διάφορα λιπαρά οξέα (τα δομικά στοιχεία των λιπών): παλμιτικά οξέα, που βρίσκονται στο φοινικέλαιο, ή λινολενικό και ελαϊκό οξύ, που υπάρχουν σε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια τρέφονταν με μια διατροφή πλούσια σε φοινικέλαιο, τα καρκινικά κύτταρα μεγάλωναν και εξαπλώνονταν περισσότερο – ένα αποτέλεσμα που δεν παρατηρήθηκε για τα λινολεϊκά ή ελικά οξέα. Οι ερευνητές έκαναν τα ίδια πειράματα σε ποντίκια με καρκίνο του δέρματος και είδαν παρόμοια αποτελέσματα.

Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το παλμιτικό οξύ και δίνουν επίσης πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη μείωση της μετάστασης του καρκίνου.

Ενώ αυτή είναι μια καλής ποιότητας μελέτη, μερικά σημεία θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων.

  • Οι μελέτες δεν πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, μόνο σε ποντίκια.

Ακόμη και αν οι μελέτες σε ζώα είναι χρήσιμες για την κατανόηση βιολογικών διεργασιών που μπορεί να ισχύουν για τον άνθρωπο, εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι συνθήκες αυτής της έρευνας μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικές των τυπικών ποσοτήτων φοινικελαίου που καταναλώνονται στην ανθρώπινη διατροφή.

  • Η μεταστατική επίδραση του παλμιτικού οξέος παρουσιάστηκε μόνο με δύο συγκεκριμένους τύπους καρκινικών κυττάρων.

Η μελέτη περιελάμβανε μόνο το στόμα (καρκίνωμα των στοματικών πλακωδών κυττάρων) και τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος (μελάνωμα) και δεν μπορεί να γενικευθεί για άλλους τύπους καρκίνου.

  • Η μελέτη δεν δείχνει ότι το φοινικέλαιο προκαλεί καρκίνο, όπως υποστηρίζεται σε ορισμένες από τις αναφορές.

Η μελέτη δεν αξιολόγησε εάν το φοινικέλαιο ή το παλμιτικο οξύ προκαλεί καρκίνο, μόνο εάν επηρεάζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το φοινικέλαιο θα μπορούσε να “προκαλέσει το 90% των περιπτώσεων καρκίνου”, αλλά αυτό φαίνεται να είναι μια παρερμηνεία της δήλωσης των ειδικών ότι η μετάσταση γενικά προκαλεί το 90% των θανάτων από καρκίνο.

  • Πρόκειται για έρευνα σε πρώιμο στάδιο και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φοινικέλαιου στην εξάπλωση του καρκίνου στον άνθρωπο και να καταλάβουμε αν τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της μετάστασης του καρκίνου.

Τι συμβουλεύουν οι αρχές;

Τα στοιχεία για την κατανάλωση τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπογραμμίζουν ότι το συνολικό επίπεδο πρόσληψης λίπους είναι γενικά υψηλότερο από το συνιστώμενο. Λάβετε υπόψη ότι:

  • Ο ΠΟΥ συνιστά ότι λιγότερο από το 30% της πρόσληψης ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από λίπη. Από αυτά, μόνο το πολύ 10% θα πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη, συνήθως παρόντα σε λιπαρά κρέατα, βούτυρο, τυρί, κρέμα γάλακτος και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρης σε λιπαρά, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας.
  • Οι εθνικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση και την κατανάλωση φοινικελαίου ποικίλλουν εντός των χωρών της ΕΕ..Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις εθνικές διατροφικές οδηγίες σας εδώ.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η παραγωγή φοινικελαίου συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων κινητήρων της αποψίλωσης των δασών και της υποβάθμισης των δασών, μαζί με άλλα τρόφιμα όπως η σόγια, το βόειο κρέας, το κακάο και ο καφές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο