Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαγειρική σόδα, διττανθρακική σόδα, μπέικιν πάουντερ: σε τι διαφέρουν;

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΜαγειρική σόδα, διττανθρακική σόδα, μπέικιν πάουντερ: σε τι διαφέρουν;
spot_img

Πρόκειται για μια απορία που κατά καιρούς απασχόλησε όλους όσους – ή έστω τους περισσότερους – που έχουν δοκιμάσει τις ικανότητές τους στη μαγειρική.

Η διττανθρακική σόδα (μερικές φορές ονομάζεται διττανθρακικό νάτριο) είναι ένας καθαρός διογκωτικός παράγοντας, δηλαδή μια ουσία που προκαλεί τη διόγκωση της ζύμης, απελευθερώνοντας αέρια μέσα σε αυτά τα μείγματα.

Η διττανθρακική σόδα είναι μια αλκαλική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται σε συνταγές που αναμειγνύουν την υγρασία με ένα όξινο συστατικό, όπως χυμό λεμονιού ή σοκολάτα μαζί, για να φουσκώσει το μείγμα.

Στην πραγματικότητα και η μαγειρική σόδα είναι το ίδιο πράγμα, απλά οι συνταγές από το Ηνωμένο Βασίλειο το ονομάζουν διττανθρακική σόδα, ενώ οι συνταγές από την Αμερική το αναφέρουν συνήθως ως μαγειρική σόδα.

Τι είναι το μπέικιν πάουντερ;

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ουσία, αφού είναι διττανθρακική σόδα προαναμεμιγμένη με ένα ξηρό όξινο συστατικό που προκαλεί αύξηση του ψησίματος όταν αναμιγνύεται με υγρά συστατικά.

Συνήθως αποτελείται από δύο μέρη κρέμας ταρτάρ με ένα μέρος διττανθρακικής σόδας. Όταν προσθέσουμε υγρασία στη σκόνη, εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα που ελαφραίνει το μείγμα.

Η διττανθρακική σόδα είναι πολύ πιο ισχυρή από το μπέικιν πάουντερ, επομένως, δεν μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε το ένα με το άλλο χωρίς να τροποποιήσουμε κατάλληλα τις συνταγές.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να θεωρούμε ότι οι διττάνθρακή σόδα είναι τρεις ή τέσσερις φορές ισχυρότερη, οπότε αν η συνταγή απαιτεί ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, το αντικαθιστούμε με μισό κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα.

Θα χρειαστεί, επίσης, περισσότερη οξύτητα στο μείγμα για να την αντισταθμίσουμε, οπότε καλό είναι να το ανακατέψουμε με ένα επιπλέον κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα