Η Αίγυπτος εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την επιδότηση ψωμιού στις οικογένειες, με πληρωμές σε μετρητά για τους φτωχούς για να προστατεύσει τον προϋπολογισμό από την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του σιταριού, αλλά ο εγχώριος πληθωρισμός και το ιστορικό διαμαρτυριών θα μπορούσαν να κάνουν την κυβέρνηση να επιλέξει μια λιγότερο φιλόδοξη μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Αιγύπτιοι, ή σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού, λαμβάνουν 5 καρβέλια στρογγυλό ψωμί καθημερινά με 50 σεντς το μήνα, και αυτό δεν έχει αλλάξει από τότε που οι «ταραχές του ψωμιού» σε όλη τη χώρα απέτρεψαν μια αύξηση των τιμών τη δεκαετία του 1970.
Η επιδότηση είναι σανίδα σωτηρίας για τους φτωχούς, αλλά επικρίνεται ευρέως ως σπάταλη. Οι υψηλές παγκόσμιες τιμές για το σιτάρι, το οποίο η Αίγυπτος εισάγει σε τεράστια κλίμακα, οδήγησαν τον Πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi να πει πέρυσι ότι ήταν καιρός να αντιμετωπιστεί η επιδότηση του ψωμιού.
Ο Ali Moselhy, ο αρμόδιος για τις επιδοτήσεις υπουργός, είπε στο Reuters ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανέβηκε τους τελευταίους μήνες στο 6% από 4% νωρίτερα το 2021, κατέστησε δυσκολότερη την αντικατάσταση της στήριξης για ψωμί και άλλα τρόφιμα με μετρητά.
«Όταν ο πληθωρισμός είναι σταθερός, τότε μπορείς να εισάγεις μετρητά», είπε.
Ο Moselhy είπε ότι προσωπικά προτιμά να δίνονται χρήματα στους ανθρώπους ειδικά για να αγοράσουν ψωμί. Οι επιλέξιμοι Αιγύπτιοι λαμβάνουν ήδη ένα μηνιαίο κουπόνι 2,83€ για άλλα επιδοτούμενα τρόφιμα.
Πληρωμές άνευ όρων
Ωστόσο, είπε ότι η εφαρμογή άνευ όρων πληρωμών, που ευνοείται από πολλούς οικονομολόγους ως πιο αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές με τη διάθεση περισσότερων μετρητών σε κυκλοφορία σε μια περίοδο ανόδου του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταρτίσει ένα σχέδιο για μεταρρυθμισμένες επιδοτήσεις τροφίμων εγκαίρως για τις προετοιμασίες του προϋπολογισμού του Μαρτίου, ανέφεραν πρόσφατα αξιωματούχοι.
Ο Moselhy είπε ότι προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για το τι θα κάνει, και επικεντρώθηκε στη βελτίωση της βάσης δεδομένων των παραληπτών, με σκοπό να «μάθουμε ποιος χρειάζεται τι».
Αυτό θα μπορούσε να είναι περιορισμός του ίδιους του προγράμματος, περιορισμός του αριθμού των δικαιούχων σε ένα νοικοκυριό ή αύξησης της τιμής του επιδοτούμενου ψωμιού.
Η Bassant Ibrahim, 36 ετών, μια νοικοκυρά που ζει στη Beheira, βορειοδυτικά του Καΐρου, είπε ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν θα πρέπει να βλάψουν οικογένειες σαν τη δική της, η οποία βασίζεται στις επιδοτήσεις για να ενισχύσει τον μισθό διδασκαλίας του συζύγου της που είναι 180 δολάρια το μήνα και έχει να ταΐσει τέσσερα παιδιά.
“Οι φτωχοί δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα”, είπε η Ιμπραήμ, η οποία τόνισε πως η οικογένεια της τρώσει καθημερινά τα δέκα καρβέλια ψωμί, μερικές φορές τελειώνοντάς τα μέχρι το μεσημέρι.
Ψωμί Riots
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνησή αύξησε την τιμή των επιδοτούμενων φυτικών ελαίων και ζάχαρης, μετά από αυξήσεις στα εμπορεύματα και τα έξοδα αποστολής.
Το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων κοστίζει επί του παρόντος στην κυβέρνηση περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις υψηλότερες τιμές του σιταριού να αναμένεται να προσθέσουν 763 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του 2021/2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη αλλάξει το πρόγραμμα ψωμιού όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθώντας να περιορίσουν την επιλεξιμότητα καθώς ο πληθυσμός της Αιγύπτου έχει αυξηθεί, συρρικνώνοντας επανειλημμένα το βάρος των καρβελιών και προσφέροντας στους ανθρώπους πίστωση για το ψωμί που δεν κατανάλωσαν.
Αλλά η τιμή ενός επιδοτούμενου βασικού καρβέλιου παρέμεινε σταθερή στις 5 πιάστρες (0,003 $) από τη δεκαετία του 1980.
Αναπροσαρμογές στις επιδοτήσεις
Οι μέχρι τώρα προσαρμογές του Σίσι στις επιδοτήσεις και η ανακοίνωσή του ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει το ψωμί έχουν προκαλέσει γκρίνιες, αλλά οι διαμαρτυρίες στους δρόμους είναι απαγορευμένες και εξαιρετικά σπάνιες.
Πηγή: ESM