Η παρουσία κομματιών ξύλου σε σούπες της Campbell’s και άλλων εμπορικών σημάτων οφείλεται σε επιμόλυνση κοινού συστατικού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή αυτών των προϊόντων
Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) εξέδωσε ειδοποίηση ανάκλησης τροφίμων για τη μάρκα Campbell’s Verve και την κατεψυγμένη σούπα Campbell’s λόγω κομματιών ξύλου.
«Μην χρησιμοποιείτε, πουλάτε, σερβίρετε ή διανέμετε τα επηρεαζόμενα προϊόντα», προειδοποίησε η CFIA στην ανακοίνωση ανάκλησης που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου. Οι μολυσμένες σούπες πωλούνται κυρίως στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Metro.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτοιμες βρεφικές τροφές: Χωρίς θρεπτικά συστατικά και τίγκα στη ζάχαρη – Εργαστηριακή έρευνα του BBC
Η μάρκα Campbell’s Verve και η κατεψυγμένη σούπα κοτόπουλου Campbell’s είναι τα προϊόντα που ανακαλούνται σύμφωνα με την CFIA.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ανάκλησης της ίδιας σούπας από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA (FSIS) η οποία μάλιστα είχε αποδώσει τη μόλυνση στον κόλιανδρο που χρησιμοποιήθηκε στις σούπες.
Τα προϊόντα είναι της εμβληματικής εταιρείας Campbell’s, η ιστορία της οποίας ξεκινά από το 1869 όταν ο Joseph Campbell, πωλητής χονδρικής πώλησης φρούτων και λαχανικών, και ο Abraham Anderson, εμπορικός κονσερβοποιός και συσκευαστής, δημιουργούν την εταιρεία Anderson & Campbell στο Camden του New Jersey που αργότερα εξελίχθηκε σε Campbell Soup Company και το 2024 οι μέτοχοι ψήφισαν για να αλλάξει το επίσημο όνομα της εταιρείας από Campbell Soup Company σε The Campbell’s Company.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεκάδες κρούσματα οξείας διάρροιας από βακτήριο στο κρέας σε οίκο ευγηρίας – Το λάθος κατά το μαγείρεμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εργαζόμενος με Ηπατίτιδα Α σε εστιατόριο – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για παρόμοια περιστατικά σε χώρους εστίασης
Τα ξένα σώματα στα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο τραυματισμού ή/και ασφυξίας.
Η χρήση του ξύλου στις μονάδες επεξεργασίας έχει πρακτικά εξαλειφθεί και άλλα υλικά όπως το σκυρόδεμα, το πλαστικό, το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας έχουν κυριαρχήσει λόγω της ποικιλίας των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων που συνδέονται με το ξύλο. Το ξύλο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων κατά την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, οι ξύλινες παλέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται περιστασιακά για τη μεταφορά πρώτων υλών στο εργοστάσιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: Βάλτε στη σακούλα αυτό το κοινό λαχανικό που θα εμποδίσει την ανάπτυξη μούχλας
Το ξύλο μπορεί να θρυμματιστεί από παλέτες, κουτιά και άλλα δοχεία και είναι ένας κοινός ένοχος που μολύνει τα προϊόντα διατροφής κατά την παραγωγή ή την επεξεργασία. Αλλά η μόλυνση του ξύλου μπορεί επίσης να συμβεί στο αγρόκτημα. Τα μικρά κομμάτια ξύλου μπορούν εύκολα να συλλεχθούν μαζί με τις καλλιέργειες κατά τη συγκομιδή.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.