Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ημερομηνία λήξης στο γάλα: ” Άρχισαν τα όργανα “… Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων “κουνάνε το δάχτυλο” στη Morrisons

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗμερομηνία λήξης στο γάλα: " Άρχισαν τα όργανα "... Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων "κουνάνε το δάχτυλο" στη Morrisons
spot_img

Η νέα «δοκιμή όσφρησης» του Morrisons για το γάλα, εκτός από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ενδέχεται να μην συμμορφώνεται με τις κανονιστικές απαιτήσεις, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο μεγάλος λιανοπωλητής τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα του δεν θα φέρουν πλέον ημερομηνίες “ανάλωσης έως” – οι οποίες υποδεικνύουν πότε τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση – σε μια προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη και να αποφευχθεί η άσκοπη απόρριψη εκατομμυρίων λίτρων κάθε χρόνο. Η Morrisons δήλωσε ότι τα μπουκάλια του θα εξακολουθούν να εμφανίζουν ημερομηνίες «ελάχιστης διατηρησιμότητας» που υποδεικνύουν την ποιότητα της γεύσης του γάλακτος.

Σύμφωνα με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τη σπατάλη τροφίμων Wrap, η χώρα σπαταλά περίπου 330.000 τόνους γάλακτος κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 7% της συνολικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου 279 εκατομμύρια λίτρα απορρίπτονται από τα νοικοκυριά κάθε χρόνο, καθιστώντας το γάλα τρίτο φαγητό στην κατάταξη με σειρά σπατάλης στο Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω από πατάτες και ψωμί. Οι εκτεταμένοι πόροι που απαιτούνται για τη διατροφή των αγελάδων σημαίνουν επίσης ότι η γαλακτοπαραγωγή συνδέεται με υψηλές εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο, σε μια δήλωση που χαιρέτισε τις προσπάθειες για μείωση της σπατάλης τροφίμων, ο FSA υπενθύμισε στις επιχειρήσεις το καθήκον τους να “διασφαλίσουν ότι εφαρμόζεται η σωστή ετικέτα ημερομηνίας στα προϊόντα τους για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές και να παραμείνουν ασφαλείς”.

“Το κατά πόσον το γάλα θα χρειαστεί ημερομηνία “ανάλωσης έως” ή ” ανάλωσης κατά προτίμηση έως” θα εξαρτηθεί από το βαθμό επεξεργασίας και από μια ισχυρή αξιολόγηση του μικροβιολογικού κινδύνου από την επιχείρηση τροφίμων.

Ο FSA συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αισθητηριακές δοκιμές, όπως το «τεστ όσφρησης», μόνο για τρόφιμα με επισήμανση ημερομηνίας “best before”. Εάν το προϊόν έχει ημερομηνία “ανάλωσης έως”, η δοκιμή όσφρησης δεν είναι αξιόπιστη. Οι άνθρωποι δεν μπορούν πάντα να μυρίσουν τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

Η Zoe Betts, ειδική σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στην Pinsent Masons, δήλωσε: «Το μήνυμα της FSA είναι σαφές: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζεται η σωστή επισήμανση στα προϊόντα τους, μεταξύ των οποίων και σε σχέση με τις ημερομηνίες «ανάλωση έως». Ενώ εκτιμά το νόημα πίσω από την ανακοίνωση της Morrisons, η ασφάλεια των καταναλωτών δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και πρέπει να υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία πριν από την εφαρμογή ή την κατάργηση της επισήμανσης της ημερομηνίας.” 

Ο κανονισμός της ΕΕ για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα για τους καταναλωτές (FIC) του 2011, ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς τις υποχρεωτικές διατάξεις σχετικά με τις «τελικές ημερομηνίες ανάλωσης» στα τρόφιμα, ορίζει ότι η ημερομηνία «ανάλωσης έως» – και όχι η ημερομηνία «ελάχιστης διατηρησιμότητας» – πρέπει να επισημαίνονται σε τρόφιμα τα οποία, από μικροβιολογική άποψη, είναι «εξαιρετικά αλλοιώσιμα και, ως εκ τούτου, ενδέχεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να συνιστούν άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία». Μετά την ημερομηνία «ανάλωσης έως», ο FIC θεωρεί τα τρόφιμα «μη ασφαλή».

Ο Κανονισμός 1169/2011 FIC λειτουργεί σε συνδυασμό με τον Κανονισμό 178/2002 για την ασφάλεια των τροφίμων (FSR), ο οποίος ορίζει ότι ένα τρόφιμο “δεν πρέπει να διατίθεται στην αγορά εάν δεν είναι ασφαλές”.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του 2013 για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στην Αγγλία, είναι αδίκημα να παραβιάζεται ή να μην συμμορφώνεται με τον FSR. Κάθε λιανοπωλητής που κατηγορείται για μη συμμόρφωση με τον FSR πρέπει να αποδεικνύει ότι έλαβε όλες τις εύλογες προφυλάξεις και επέδειξε κάθε δέουσα επιμέλεια για να αποφύγει τη διάπραξη του αδικήματος.

Η Betts τέλος δήλωσε: «Η μη λήψη εύλογων προφυλάξεων μπορεί να οδηγήσει σε απεριόριστο πρόστιμο για την εν λόγω επιχείρηση και τη συνακόλουθη εμπορική ζημία και ζημία φήμης που αναπόφευκτα θα επακολουθούσε».

Πηγή: Princent Masons

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο