Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία: Γνωμοδότηση της EFSA για το “ανθρακικό ασβέστιο επικαλυμμένο με λιπαρά οξέα”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυσκευασία: Γνωμοδότηση της EFSA για το "ανθρακικό ασβέστιο επικαλυμμένο με λιπαρά οξέα"
spot_img


Η ομάδα της EFSA για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (CEP) αξιολόγησε την ασφάλεια της ουσίας που προσδιορίστηκε από τον αιτούντα ως «νανοκαταβυθισμένο ανθρακικό ασβέστιο επικαλυμμένο με λιπαρά οξέα».

Προορίζεται για χρήση ως πληρωτικό σε όλα τα πλαστικά σε ποσοστό έως 5% για επαφή με όξινα τρόφιμα και έως και 40% για επαφή με όλα τα άλλα είδη τροφίμων. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται με την ουσία αυτή, προορίζονται για μακροχρόνια αποθήκευση έως 6 μήνες σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για τον μηχανισμό επικάλυψης για το εάν υπάρχει χημική τροποποίηση της επιφάνειας ή/και φυσική προσρόφηση. Η ουσία δεν χαρακτηρίστηκε σωστά, είτε ως παρθένο υλικό είτε όταν ενσωματώθηκε σε πλαστικό. Σε αντίθεση με το μη επικαλυμμένο υλικό, τα δεδομένα δείχνουν ότι το επικαλυμμένο υλικό δεν διαλύεται πλήρως και γρήγορα υπό συνθήκες pH που προσομοιώνουν τη γαστρεντερική οδό.

Η ανάλυση επιφάνειας με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δειγμάτων πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας (LDPE) πριν και μετά τα πειράματα μετανάστευσης έδειξε σημαντικές διαφορές που υποδηλώνουν απελευθέρωση της ουσίας από την επιφάνεια μετά τις δοκιμές με οξικό οξύ 3% και σε μικρότερο βαθμό με 10% αιθανόλη. Αυτό συμφωνεί με μετρήσιμες μεταναστεύσεις που ήταν έως και 39 mg CaCO3/kg όταν χρησιμοποιήθηκε δείγμα LDPE που έγινε με 5% της ουσίας σε επαφή με οξικό οξύ για 64 ημέρες στους 40°C.

Δεν παρασχέθηκαν τα απαιτούμενα δεδομένα για την απελευθέρωση νανοσωματιδίων και για την πιθανή τοξικότητα της ουσίας σε νανομορφή. Ως εκ τούτου, η ομάδα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με την ασφαλή χρήση της ουσίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο