Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία: Γνωμοδότηση της EFSA για το “ανθρακικό ασβέστιο επικαλυμμένο με λιπαρά οξέα”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυσκευασία: Γνωμοδότηση της EFSA για το "ανθρακικό ασβέστιο επικαλυμμένο με λιπαρά οξέα"
spot_img


Η ομάδα της EFSA για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (CEP) αξιολόγησε την ασφάλεια της ουσίας που προσδιορίστηκε από τον αιτούντα ως «νανοκαταβυθισμένο ανθρακικό ασβέστιο επικαλυμμένο με λιπαρά οξέα».

Προορίζεται για χρήση ως πληρωτικό σε όλα τα πλαστικά σε ποσοστό έως 5% για επαφή με όξινα τρόφιμα και έως και 40% για επαφή με όλα τα άλλα είδη τροφίμων. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται με την ουσία αυτή, προορίζονται για μακροχρόνια αποθήκευση έως 6 μήνες σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για τον μηχανισμό επικάλυψης για το εάν υπάρχει χημική τροποποίηση της επιφάνειας ή/και φυσική προσρόφηση. Η ουσία δεν χαρακτηρίστηκε σωστά, είτε ως παρθένο υλικό είτε όταν ενσωματώθηκε σε πλαστικό. Σε αντίθεση με το μη επικαλυμμένο υλικό, τα δεδομένα δείχνουν ότι το επικαλυμμένο υλικό δεν διαλύεται πλήρως και γρήγορα υπό συνθήκες pH που προσομοιώνουν τη γαστρεντερική οδό.

Η ανάλυση επιφάνειας με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δειγμάτων πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας (LDPE) πριν και μετά τα πειράματα μετανάστευσης έδειξε σημαντικές διαφορές που υποδηλώνουν απελευθέρωση της ουσίας από την επιφάνεια μετά τις δοκιμές με οξικό οξύ 3% και σε μικρότερο βαθμό με 10% αιθανόλη. Αυτό συμφωνεί με μετρήσιμες μεταναστεύσεις που ήταν έως και 39 mg CaCO3/kg όταν χρησιμοποιήθηκε δείγμα LDPE που έγινε με 5% της ουσίας σε επαφή με οξικό οξύ για 64 ημέρες στους 40°C.

Δεν παρασχέθηκαν τα απαιτούμενα δεδομένα για την απελευθέρωση νανοσωματιδίων και για την πιθανή τοξικότητα της ουσίας σε νανομορφή. Ως εκ τούτου, η ομάδα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με την ασφαλή χρήση της ουσίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα