Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ανερχόμενοι κίνδυνοι στην αλυσίδα τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι ανερχόμενοι κίνδυνοι στην αλυσίδα τροφίμων
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Ο επικεφαλής της ομάδας HACCP σε κάθε επιχείρηση τροφίμων έχει να «τρέξει» το σύστημα HACCP κάθε μέρα, να βεβαιώνει ότι τηρούνται τα απαιτούμενα από την νομοθεσία αρχεία αλλά και να …μελετά! Τι να μελετά;

Τους ανερχόμενους κίνδυνους στην αλυσίδα τροφίμων!

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι οι ενώσεις PFAS (περ- και πολυ φλουοροαλκύλια): μια τάξη ενώσεων που περιλαμβάνει πάνω από 9.000 ενώσεις και χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στη θερμότητα, στους λεκέδες και στο νερό. Ονομάζονται επίσης forever chemicals μιας και δεν διασπώνται και δεν μεταβολίζονται! Αυτές οι ενώσεις βιοσυσσωρεύονται στην διατροφική αλυσίδα και προκαλούν καρκίνο, κύρωση του ήπατος, υψηλή χοληστερόλη, ανωμαλίες στα νεογέννητα και διαταράσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα νέα που μας έρχονται από την Αμερική είναι ότι βρέθηκαν σε μοσχαρίσιο κρέας!

Οι ομάδες HACCP λοιπόν θα πρέπει να μελετούν και αυτούς τους ανερχόμενους κινδύνους.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα