Το Πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι έχει ανιχνευθεί στο νερό αποχέτευσης στην πολιτεία ένα γονίδιο που προκαλεί ανθεκτικά βακτήρια σε ένα από τα σημαντικότερα αντιβιοτικά στον κόσμο.
Η παρουσία αυτού του γονιδίου, γνωστού ως γονιδίου MCR-9, αποτελεί σημαντική ανησυχία, καθώς προκαλεί μικροβιακή αντοχή (AMR). ένα πρόβλημα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει «μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».
Το γονίδιο MCR-9 που βρέθηκε δημιουργεί μικροβιακή αντοχή κατά του Colistin, του αντιβιοτικού «έσχατης ανάγκης», που ονομάζεται έτσι επειδή μπορεί να σκοτώσει λοιμώξεις που άλλα αντιβιοτικά δεν μπορούν. Ωστόσο, αυτή η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι αυτό το φάρμακο «έσχατης ανάγκης» μπορεί επίσης να σταματήσει να χρησιμοποιείται.
Ερευνητές από το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) του Πανεπιστημίου της Georgia συνέλεξαν λύματα από ένα αστικό περιβάλλον στη Georgia για να πραγματοποιήσουν αναλύσεις για το γονίδιο MCR σε φυσικά παρόντα βακτήρια. Το MCR βρέθηκε γρήγορα, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς εντοπίστηκαν στοιχεία του γονιδίου στο πρώτο δείγμα που ελήφθη.
Περιπλέκοντας περαιτέρω το ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο διαδίδεται το γονίδιο. Η μελέτη αναφέρει ότι το γονίδιο μεταδίδεται σε πλασμίδια, τα οποία είναι σκέλη του DNA που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα που μπορούν να αναπαραχθούν από μόνα τους, ανεξάρτητα από το κύτταρο. Ένα πλασμίδιο με μικροβιακή αντοχή που βρίσκεται σε έναν τύπο βακτηρίων μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους τύπους βακτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια όπως το E. coli και η Salmonella που συνήθως προκαλούν εστίες στον άνθρωπο, μπορούν δυνητικά να μεταφέρουν MCR, μετατρέποντάς τα από θεραπεύσιμες ασθένειες σε δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις.
Ο Issmat I Kassem, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το γονίδιο θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο διαδεδομένο από ό,τι αρχικά πιστεύεται.
“Αν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή, θέτουμε σε κίνδυνο την ανθρώπινη και ζωική ιατρική όπως την γνωρίζουμε και αυτό μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία”, δήλωσε στο New Food ο Kassem, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου. “Είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα που απαιτεί προσοχή από πολλούς τομείς για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε σωστά”.
Ευρήματα από την ερευνητική μελέτη δημοσιεύθηκαν σε σύντομη μορφή στο Περιοδικό της Παγκόσμιας Μικροβιακής Αντοχής.