Αν και δε θα έπρεπε, ενίοτε το να ανοίξουμε ένα βαζάκι αποδεικνύεται πρόκληση αφού το να περιστρέψουμε απλά το καπάκι του και να ανοιξει δεν αρκεί και μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε πολλή δύναμη και να λαχανιάσουμε μέχρι να κατορθώσουμε να το ανοιξουμε.
Επειδή όμως, όπως λέει και ένα παλαιό σλόγκαν δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο, ιδού οκτώ ιδέες για το πώς μπορούμε να το ανοίξουμε εάν το βαζάκι «αποφασίσει» να μας κάνει τη ζωή δύσκολη.
Φορώντας λαστιχένια γάντια
Αρκεί να τα φορέσουμε να πιάσουμε το βαζάκι και να περιστρέψουμε το καπάκι χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε ιδιαίτερη δύναμη. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι, τα γάντια να είναι στεγνά και καθαρά.
Με ζεστό νερό
Ανοίγουμε τη βρύση μέχρι να ζεσταθεί το νερό, βάζουμε το καπάκι κάτω από το νερού για περίπου 30 δευτερόλεπτα και το περιστρέφουμε, έτσι ώστε όλες οι πλευρές του καπακιού να εμποτιστούν, αλλά προσέχουμε ταυτόχρονα να μην καούν τα χέρια μας. Η θερμότητα θα κάνει το καπάκι να διασταλεί, να χαλαρώσει και τελικά να ανοίξει.
Το χτυπάμε σε μια επιφάνεια
Απλώς χτυπάμε το καπάκι του βάζου στην επιφάνεια ενός πάγκου μερικές φορές αρκεί αυτός να είναι σταθερός και όχι τόσο ευαίσθητος, ώστε να υποστεί ζημιά, όπως ένα τραπέζι. Το μυστικό είναι ότι με το χτύπημα θα φύγει το σφράγισμα του βάζου και θα μπορέσουμε να το ανοίξουμε ευκολότερα. Βέβαια, δεν είναι και ο πιο ανώδυνος τρόπος.
Με… χαστούκια
Κρατάμε το βάζο σε γωνία 45 μοιρών προς τα κάτω και στη συνέχεια με το δυνατό μας χέρι, χτυπάμε σταθερά το κάτω μέρος του βάζου επανειλημμένα με το κέντρο της παλάμης μας μέχρι να ακουστεί ο ήχος που θα προδίδει ότι το βαζάκι ξεσφραγίστηκε. Τότε απλά στρίβουμε το καπάκι.
Με ξύλινο κουτάλι
Με μια ξύλινη κουτάλα ή παρόμοιο σκεύος, χτυπάμε στην άκρη το καπάκι του βάζου μερικές φορές γύρω από κάθε πλευρά και στη συνέχεια, στρίβουμε το καπάκι κανονικά.
Με μεμβράνη φαγητού
Κόβουμε ένα κομμάτι μεμβράνης φαγητού τόσο φαρδύ ώστε να καλύψει το καπάκι του βάζου και να φτάνει στις πλευρές του βάζου. Πιάνουμε το καπάκι και το στρίβουμε μέχρι να ανοίξει. Η μεμβράνη μας επιτρέπει να κρατάμε καλύτερα το καπάκι του βάζου.
Με ελαστική ταινία
Όπως και με τα λαστιχένια γάντια και τη μεμβράνη, έτσι και με την ελαστική ταινία έχουμε καλύτερο κράτημα στο καπάκι και διευκολυνόμαστε στο στρίψιμο. Τυλίγουμε μια ελαστική ταινία γύρω από το χείλος του καπακιού, τη στρίβουμε για να σφίξει και να κάνει θηλιά και στη συνέχεια πιάνουμε το χείλος του καπακιού που καλύπτεται από την ελαστική ταινία και ανοίγουμε το βάζο. Το μυστικό είναι η ελαστική ταινία να έχει το κατάλληλο μέγεθος.
Με ψαλίδι κουζίνας
Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να γίνει μόνο εφόσον βολεύουν οι λαβές του ψαλιδιού, δηλαδή να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για να προσαρμοστούν στο καπάκι και έτσι, περιστρέφοντάς τες να στρίψει και αυτό και να ανοίξει. Επίσης, δεδομένου ότι τα μυτερά άκρα του ψαλιδιού κοιτάνε προς τα εμάς, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Βέβαια, εκτός όλων των παραπάνω, μην ξεχνάμε ότι κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικά ανοιχτήρια για βάζα, με τα οποία μπορούμε εύκολα και γρήγορα να ανοίξουμε τα βαζάκια χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε ιδιαίτερη δύναμη ή να κινδυνέψουμε να τραυματιστούμε.