Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: “Πράσινο φως” σε συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, για βρεφικές τροφές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: "Πράσινο φως" σε συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, για βρεφικές τροφές
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να εκδώσει γνώμη σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια και την καταλληλότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών. To προϊόν προέρχεται από συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα βρεφών και δεύτερης βρεφικής ηλικίας από την Γερμανική HIPP, εταιρεία επεξεργασίας οργανικών-βιολογικών πρώτων υλών.

Ο φάκελος που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο να ζητήσει τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 όσον αφορά τις πηγές πρωτεϊνών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευάσματα για βρέφη και/ή σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (Η παρούσα γνώμη δεν καλύπτει την αξιολόγηση της ασφάλειας των ενζύμων τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών).

Το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών χαρακτηρίζεται επαρκώς σε σχέση με το κλάσμα της υδρολυμένης πρωτεΐνης. Στη σχετική μελέτη παρέμβασης που υποβλήθηκε, ένα παρασκεύασμα για βρέφη που παρασκευάζεται από το προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 1,9 g/100 kcal και καταναλώνεται ως μοναδική πηγή διατροφής από βρέφη για 3 μήνες οδήγησε σε ανάπτυξη ισοδύναμη με ένα παρασκεύασμα που παρασκευάζεται από άθικτη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος με την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Δεν έχουν παρασχεθεί πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια και την καταλληλότητα αυτής της πηγής πρωτεϊνών σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι καταναλώνεται με συμπληρωματικά τρόφιμα και ότι η πηγή πρωτεϊνών θεωρείται διατροφικά ασφαλής και κατάλληλη σε παρασκευάσματα για βρέφη που αποτελούν τη μοναδική πηγή διατροφής των βρεφών, η ομάδα θεωρεί ότι το προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών είναι επίσης ασφαλές από διατροφική άποψη και κατάλληλη πηγή πρωτεϊνών για χρήση σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών είναι ασφαλές από διατροφική άποψη και κατάλληλη πηγή πρωτεϊνών για χρήση σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, εφόσον το παρασκεύασμα στο οποίο χρησιμοποιείται περιέχει τουλάχιστον 1,9 g/100 kcal πρωτεΐνης και πληροί τα κριτήρια σύστασης του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 της Επιτροπής και το πρότυπο αμινοξέων στο παράρτημα ΙΙΙΑ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα