Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε στο cibum.gr την εξής είδηση: «Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) επαναλαμβάνει τη συμβουλή της ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έως 4,5 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν ρόφημα ρυζιού ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, του μητρικού γάλακτος ή των παρασκευασμάτων για βρέφη. Η FSAI παρείχε προηγουμένως προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους τέτοιων προϊόντων λόγω ευρημάτων που έδειξαν ότι υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ανόργανου αρσενικού που βρίσκονται στο ρόφημα ρυζιού».
Κάνοντας μια αναζήτηση στο scopus.com χρησιμοποιώντας τις εξής λέξεις: «inorganic arsenic» και «food», μπορούμε να βρούμε 1,439 document results και αν εστιάσουμε μόνο στα έτη 2021 και 2022: 143 document results! Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι το ανόργανο αρσενικό για την διατροφική αλυσίδα!
Οι ομάδες HACCP σε όλες τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων, ειδικά τροφίμων για νεογνά, μωρά και παιδιά, θα πρέπει να έχουν διαδικασίες μελέτης της βιβλιογραφίας σε εβδομαδιαία βάση για να είναι σε θέση να ανιχνεύουν τους νέους ανερχόμενους κινδύνους (emerging hazards) στην διατροφική αλυσίδα.