Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ανόργανο αρσενικό στη τροφική αλυσίδα – Τι πρέπει να προσέξει η βιομηχανία τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο ανόργανο αρσενικό στη τροφική αλυσίδα - Τι πρέπει να προσέξει η βιομηχανία τροφίμων
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε στο cibum.gr την εξής είδηση: «Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) επαναλαμβάνει τη συμβουλή της ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έως 4,5 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν ρόφημα ρυζιού ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, του μητρικού γάλακτος ή των παρασκευασμάτων για βρέφη. Η FSAI παρείχε προηγουμένως προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους τέτοιων προϊόντων λόγω ευρημάτων που έδειξαν ότι υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ανόργανου αρσενικού που βρίσκονται στο ρόφημα ρυζιού».

Κάνοντας μια αναζήτηση στο scopus.com χρησιμοποιώντας τις εξής λέξεις: «inorganic arsenic» και «food», μπορούμε να βρούμε 1,439 document results και αν εστιάσουμε μόνο στα έτη 2021 και 2022: 143 document results! Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι το ανόργανο αρσενικό για την διατροφική αλυσίδα!

Οι ομάδες HACCP σε όλες τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων, ειδικά τροφίμων για νεογνά, μωρά και παιδιά, θα πρέπει να έχουν διαδικασίες μελέτης της βιβλιογραφίας σε εβδομαδιαία βάση για να είναι σε θέση να ανιχνεύουν τους νέους ανερχόμενους κινδύνους (emerging hazards) στην διατροφική αλυσίδα.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα