Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΑΓΝΟ: Η άνοδος και η πτώση της γαλακτοβιομηχανίας – Τέλη Μαρτίου ο νέος πλειστηριασμός

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΑΓΝΟ: Η άνοδος και η πτώση της γαλακτοβιομηχανίας - Τέλη Μαρτίου ο νέος πλειστηριασμός
spot_img

Toν Μάρτιο του 2013 το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά σταμάτησε τη λειτουργία του και τον Δεκέμβριο του 2014 η εταιρεία έβαλε λουκέτο. Από τότε έχουν γίνει προσπάθειες για εκποίηση των εγκαταστάσεων με την τελευταία που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα καθώς βγαίνει ξανά στο σφυρί με ελάχιστη προσφορά στα 7,7 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία

Η ΑΓΝΟ έγραψε τη δική της ιστορία για επτά, σχεδόν, δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Από το 1950 που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη ως συνεταιριστική επιχείρηση (της Ένωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης) ενώ πέντε χρόνια μετά, το 1955, έγινε η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Β. Ελλάδα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισε η ανέγερση του νέου εργοστασίου της στο Λαγκαδά με την ΑΓΝΟ στη συνέχεια να πετυχαίνει «τρίποντα», όπως πιστοποιούσε και το σποτ με τον Νίκο Γκάλη που διαφήμισε το γάλα της.

Από τα τέλη του 1990 έως το 2000, με «όπλο» το ευρύτατο δίκτυο διανομής, αλλά και την υιοθέτηση της συσκευασίας Tetratop της Tetrapak (για την προστασία του γάλακτος και της υψηλής διατροφικής αξίας των συστατικών του) η εταιρεία είχε κατακτήσει κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Ένα νέο «κεφάλαιο» άρχισε να γράφεται το 2003, όταν πέρασε στα χέρια της «Κολιός» που κατέθεσε στον τότε διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας τη μοναδική προσφορά. Η ΑΓΝΟ δόθηκε καθαρή από την ΑΤΕ στο νέο της ιδιοκτήτη ο οποίος την πήρε τότε πληρώνοντας προκαταβολή 1,2 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας δάνειο άλλα 10 εκατ. ευρώ από την ίδια την τράπεζα. Όπως υποστηρίζει η «Κολιός» για την εξαγορά έδωσε 12,25 εκατ. ευρώ και την περίοδο 2004-2011 έριξε άλλα 35 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του παραγωγικού εξοπλισμού και άλλα 12 εκατ. σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ωστόσο, σε αυτή τη δεκαετία η ιστορική εταιρεία δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε μια κερδοφόρο χρήσηΑντίθετα, φορτώθηκε με νέα χρέη τα οποία πλέον δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Έτσι, μοιραία άρχισε η «κάθοδος», με προβλήματα πληρωμών προς τους παραγωγούς, «φέσια» στους προμηθευτές και συσσώρευση ζημιών. Η «Κολιός» απέδωσε την κατάρρευση στην τεράστια ανατίμηση του αγελαδινού γάλακτος, στην αδυναμία άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες καθώς και στην έλλειψη δυνατότητας περαιτέρω χρηματοδότησης.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, έκαναν λόγο για απαξίωση της εταιρίας, κλείσιμο του τυροκομείου και του τμήματος παραγωγής βουτύρου, παραγωγή γιαουρτιού για την Κολιός και διανομή των προϊόντων της με μέσα της ΑΓΝΟ και γενικά για μια περίεργη σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών.

Σε μια τελευταία προσπάθεια διάσωσης, η γαλακτοβιομηχανία υπέβαλε το 2012 αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, που απορρίφθηκε. Έτσι, οδηγήθηκε σε πτώχευση, υπό το βάρος οφειλών ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας για τη χρήση του 2012, αν και ο τζίρος έφτανε τα 65,1 εκατ. ευρώ, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να διαμορφώνονται σε 38,75 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 49,4 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση της ΑΓΝΟ ήταν το φινάλε σε ένα «σήριαλ» με πολλά επεισόδια, αλλά και αναπάντητα ερωτήματα. Και τούτο γιατί το «ναυάγιο» της θεωρήθηκε κάπως παράδοξο, καθώς ακόμη και την ώρα που κατέβαζε ρολά διατηρούσε σημαντικά μερίδια αγοράς στη Β. Ελλάδα.

Μετά το λουκέτο ο εκκαθαριστής ξεκίνησε τη διαδικασία εκπλειστηριασμού του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ προς ικανοποίηση ενός μέρους έστω των απαιτήσεων από πιστωτές και εργαζομένους.

Το «γαϊτανάκι» των πλειστηριασμών άρχισε στα τέλη του 2017 με το ελάχιστο συνολικό τίμημα να έχει οριστεί στα 18,28 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος αυτός πλειστηριασμός κηρύχθηκε άγονος όπως και ο επόμενος που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018, παρότι το τίμημα είχε μειωθεί κατά 3 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 15 εκατ. ευρώ.  Και αυτό ωστόσο θεωρείτο υψηλό από την αγορά, δεδομένης της εγκατάλειψης του εργοστασίου στον Λαγκαδά, αλλά και της συγκυρίας της κρίσης καθώς ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας έχει εισέλθει σε φάση αναδιάρθρωσης, με τον υπερδανεισμό και τη μείωση των πωλήσεων στα γαλακτοκομικά να έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση.

Βέβαια, παρά τα προβλήματα, υπήρχαν και τα ατού της ΑΓΝΟ, που πέραν του δυνατού «brand name» περιλάμβαναν και το γεγονός ότι η γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται στη ζώνη γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, μια ζώνη με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Τον Νοέμβριο του 2019, πάντως, έγινε άλλη μια προσπάθεια εκποίησης με τον ελάχιστο πήχη να τίθεται στα 10 εκατ. ευρώ και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, επί πολύ καιρό το φως της δημοσιότητας είδαν διάφορα σενάρια, από το πιθανολογούμενο ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη, που εφέρετο να είχε καταθέσει πρόταση λίγο πριν την οριστική κατάρρευση, μέχρι ξένους μνηστήρες αφού μεταξύ αυτών που είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ήταν Τούρκοι και Τσέχοι επιχειρηματίες. Τελικά κανένα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε.

Τώρα στα 7,7 εκατ. ευρώ

Κάπως έτσι φτάνουμε, μια οκταετία μετά το λουκέτο, σε έναν ακόμη πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις εγκαταστάσεις και τα σήματα της άλλοτε κραταιάς γαλακτοβιομηχανίας, που θα γίνει στις 31 Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με το ελάχιστο τίμημα να έχει μειωθεί στα 7,721 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα κατά 60% περίπου κάτω από τον αρχικό πήχη.

Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη, ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί για την εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και όλων των άλλων κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων.

Σε περίπτωση που τρεις επαναληπτικοί πλειστηριασμοί αποβούν άκαρποι λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές, η διαδικασία θα αναβληθεί για μία ακόμα φορά από την εισηγήτρια της πτώχευσης χωρίς άλλες διατυπώσεις «σε ημερομηνία απέχουσα τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία επανάληψη, ήτοι την 2-6-2022».

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται σχετικά, δυνάμει της σχετικής απόφασης, το 2020, του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τη σχετική πράξη της εισηγήτριας πτωχεύσεων Θεσσαλονίκης «διατάσσεται η άρση της αναστολής του πλειστηριασμού και προκηρύσσεται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των παρακάτω στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας της ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στο 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά:

Α) της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας της ομάδας περιουσίας που συναπαρτίζεται από το ακίνητο επί του οποίου βρίσκεται η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων μετά του συνόλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των μηχανημάτων που έχουν εγκατασταθεί σε αυτή και έχουν οργανωθεί ως ενιαίο σύνολο για την εξυπηρέτηση της επεξεργασίας γάλακτος και της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων

Β) του εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και

Γ) των επιμέρους εμπορικών σημάτων (ΑΓΝΟ CHOCO MILK, VITALIA ΑΓΝΟ κ.α.) επί των οποίων έχει δικαίωμα η πτωχή εταιρεία.

Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται σε 7,5 εκατ. ευρώ αναφορικά με τα υπό εκποίηση Α και Β πτωχευτικά αντικείμενα και στο ποσό των 221.000 ευρώ αναφορικά με τα υπό εκποίηση Γ πτωχευτικά σήματα.

Ο πλειστηριασμός θα διενεργηθεί στο γραφείο της εισηγήτριας των πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και θα επαναλαμβάνεται επί τρεις συνεχείς φορές ανά μία φορά σε κάθε επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: New Money του Σταύρου Γριμάνη

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο