Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικροπλαστικά (MPs) σε κονσέρβες τόνου του εμπορίου – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜικροπλαστικά (MPs) σε κονσέρβες τόνου του εμπορίου - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Επιμέλεια Ελένη Τσαγκά

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, το πλαστικό είναι το πιο διαδεδομένο υλικό που παράγεται και χρησιμοποιείται για αμέτρητα είδη και έχει διεισδύσει βαθιά στην υποδομή της καθημερινής ζωής. Η χρήση πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται, δημιουργώντας απόβλητα που είναι δύσκολο να απορριφθούν προκαλώντας περιβαλλοντική μόλυνση και παγκόσμιο αντίκτυπο στην οικονομία και τη βιωσιμότητα του παραγωγικού θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει το πώς επηρεάζεται η θαλάσσια βιοποικιλότητα από την παρουσία μακροπλαστικών (micropastics MPs)που καμουφλάρονται ως φυτό και ζωοπλαγκτόν, και πώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Ο αριθμός των μικροπλαστικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στον άνθρωπο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια, ούτε έχει καθοριστεί εάν αντιπροσωπεύουν σημαντικό τοξικολογικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, φέρουν δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις επιπλέον αυτών που έχουν ήδη αναλυθεί για τη θαλάσσια πανίδα και τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας αλυσίδας παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί στους ανθρώπους μέσω της παρουσίας MP σε τρόφιμα για άμεση κατανάλωση, όπως τα ψάρια και τα παράγωγά τους, συμπεριλαμβανομένου του τόνου σε κονσέρβα.

Η πανταχού παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών, η ποικιλία των οδών εισόδου στην τροφική αλυσίδα και η τρέχουσα έλλειψη γνώσης της πραγματικής τους επίδρασης σε αυτήν, καθιστά απαραίτητη την παροχή στατιστικών στοιχείων για την παρουσία τους.

Επιστήμονες από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Central University of Ecuador και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, της Ισπανίας μελέτησαν την παρουσία συνθετικών πολυμερικών μικροσωματιδίων (MPs) σε δείγματα κονσερβοποιημένου τόνου.

Στη μελέτη αναλύθηκαν τέσσερις μάρκες τόνου που διατίθενται στο εμπόριο στον Ισημερινό, σε κονσέρβα τόσο σε νερό όσο και σε λάδι. Λαμβάνοντας υπόψη τα 32 κουτιά που αναλύθηκαν συνολικά, 16 σε άλμη και 16 σε λάδι, το 100% των δειγμάτων βρέθηκε να περιέχει MP ιδιαίτερα πολυαιθυλενίου και τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου. Σημαντικά μεγαλύτερη παρουσία παρατηρήθηκε στον εμποτισμένο με νερό τόνο σε σύγκριση με τον εμποτισμένο με λάδι. Διαπιστώθηκε σημαντική παρουσία MPs: 692 ± 120 MPs/100 g τόνου σε νερό και 442 ± 84 MPs/100 g τόνου σε λάδι. Να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες για την παρουσία μικροπλαστικών σε ψάρια αναφέρουν την παρουσία τους στο πεπτικό τους σύστημα. Στην παρούσα εργασία εντοπίστηκαν δύο πιθανές πηγές για την παρουσία τους: μικροσωματίδια που καταπίνονται από τα ψάρια και εισροές από τη βιομηχανική παραγωγή.

Τυχαία δείγματα του υγρού που κάλυπταν το ψάρι τόνου στα κουτιά έδειξαν 6 MPs/mL στην περίπτωση του νερού και 5 MPs/mL στην περίπτωση δειγμάτων που περιέχουν λάδι. Συνολικά το 90% των αναφερόμενων σωματιδίων παρουσίαζε εύρος μεγέθους 1–50 μm. Ο αριθμός των MPs που υπάρχουν στον κονσερβοποιημένο τόνο υποδηλώνει ότι τα συστατικά και οι εισροές της διαδικασίας κονσερβοποίησης συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στα μικροπολυμερή.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Πηγή για την επιστημονική δημοσίευση https://www.sciencedirect.com/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο