Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καπνιστά ψάρια: Χαρακτηρίζονται ως προϊόντα υψηλού κινδύνου έπειτα από επιδημία λιστερίωσης στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαπνιστά ψάρια: Χαρακτηρίζονται ως προϊόντα υψηλού κινδύνου έπειτα από επιδημία λιστερίωσης στη Βρετανία
spot_img

Οι πελάτες ορισμένων  κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Μ. Βρετανίας,  όπως η Tesco, η Sainsbury’s και η Asda έχουν λάβει επείγουσα προειδοποίηση για την κατανάλωση καπνιστών ψαριών. Ευπαθείς ομάδες καλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να πλένουν καλά τα ψάρια πριν την κατανάλωση.

Προειδοποίηση για την κατανάλωση καπνιστών ψαριών, όπως σολομό ή τόνο, εκδόθηκε από την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων. Η αιτία για αυτό είναι μια επιδημία Listeria, ενός βακτηρίου που προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται λιστερίωση και που μπορεί να μολύνει μια ποικιλία διαφορετικών τροφίμων που βρίσκονται στο ψυγείο. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτήρια αυτά, αλλά, ειδικά για τα καπνιστά ψάρια, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή. Κρούσματα μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί  στην Αγγλία και τη Σκωτία, τα οποία έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση καπνιστών ψαριών. Δώδεκα Βρετανοί – συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου νόσησαν με λιστερίωση μετά την κατανάλωση καπνιστών ψαριών στα οποία συνήθως περιλαμβάνονται σολομός αλλά και σκουμπρί.

Η λιστερίωση συνήθως δεν προκαλεί σημαντικά συμπτώματα. Μπορεί να είναι συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως έμετος και διάρροια και διαρκούν λίγες μέρες. Για ευάλωτα άτομα ίσως είναι πιο επικίνδυνη, με τις έγκυες να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια ή σοβαρή ασθένεια στα νεογέννητα μωρά τους. Πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως η σοβαρή σήψη και η μηνιγγίτιδα μπορούν να αναπτυχθούν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τα καπνιστά ψάρια πλέον κατατάσσονται στα προϊόντα υψηλού κινδύνου που δεν πρέπει να καταναλώνονται από ευάλωτες ομάδες, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί καλά. Συνίσταται να τρώγονται αν διατηρούνται  σε κρύα θερμοκρασία  (5⁰C ή λιγότερο) και αυστηρά ως την ημερομηνία λήξης τους, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης και χρήσης στην ετικέτα. Διαφορετικά, το πιο ασφαλές είναι να μαγειρευτούν πολύ καλά.

Υπενθυμίζεται ότι Το 2019, μια επιδημία λιστερίας θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον θάνατο πέντε ασθενών που κατανάλωσαν προσυσκευασμένες σαλάτες και σάντουιτς σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: https://www.mylondon.news/news/health/tesco-sainsburys-asda-supermarket-customers-23592957

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο