Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Πρόβλεψη της Επιτροπής για αύξηση στην παραγωγή σιτηρών

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕΕ: Πρόβλεψη της Επιτροπής για αύξηση στην παραγωγή σιτηρών
spot_img

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πρόβλημα στον επισιτισμό που έχει επιφέρει δεν έχουν σταματήσει να απασχολούν βιομηχανίες και καταναλωτές, καθώς οι 2 χώρες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό του κόσμου με βασικά σιτηρά και λάδια, με περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού και κριθαριού, 52% αραβόσιτο και πάνω από 50% ηλιέλαιο και σπόρους.

Η τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων εμπορικών προοπτικών που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου, αναγνώρισε, ότι η εισβολή διατάραξε σημαντικά τις γεωργικές αγορές, καθιστώντας αβέβαιη τη μελλοντική, παγκόσμια διαθεσιμότητα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Εκτός από την προβλεπόμενη αύξηση της συγκομιδής των καλλιεργειών, η χαμηλότερη ζήτηση ζωοτροφών μετά την κρίση στον τομέα του χοιρινού κρέατος θα συμβάλει αρνητικά στην παραγωγή.

- Advertisement -

 Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των δύο παραγόντων προβλέπεται ότι θα επιτρέψει στις εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ να είναι 30% υψηλότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, με επιπλέον μείωση 42% στις εισαγωγές σιτηρών στην ΕΕ.

Αυτό θα συμβάλει στην άμβλυνση του αντίκτυπου στις παγκόσμιες αγορές από το κενό που δημιουργεί η Ουκρανία. Η έκθεση αναγνωρίζει, επίσης, αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία της ουκρανικής παραγωγής, τρέχουσα και μελλοντική, με τις εξαγωγές 2022-2023 να παγώνουν. Επίσης, τα τελευταία μέτρα που έλαβε η ΕΕ, κυρίως η πρόσφατη απόφαση να επιτραπεί (κατ’ εξαίρεση) η παραγωγή σε αγρανάπαυση, αναμένεται να αυξήσουν τη χρησιμοποιήσιμη γη για την καλλιέργεια σιτηρών και την ίδια την ποσότητα, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση των υψηλών τιμών για καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι.

Ακόμη, οι εισαγωγές προϊόντων ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν δραστικά κατά 45%, καθώς οι εισαγωγές από την Ουκρανία σταμάτησαν μετά την έναρξη του πολέμου. Οι τιμές θα διατηρήσουν υψηλά επίπεδα και στην ελαιοκράμβη και άλλους ελαιούχους σπόρους. Για την Επιτροπή, αυτό θα μπορούσε ωστόσο να δημιουργήσει ευκαιρίες για άλλα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο για μαγείρεμα, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10% το 2021-2022.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα