Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ουκρανία: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, λέει ο FAO

ΑρχικήPicksNews LineΟυκρανία: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, λέει ο FAO
spot_img

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος “προκαλεί σοκ” στις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, “στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ“, όπως επισημαίνει ο οργανισμός.

Ο δείκτης του Μαρτίου κατέγραψε νέα αύξηση 12,6%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από την ίδρυσή του το 1990 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο, σύμφωνα με αναθεώρησή του προς τα πάνω, ανήλθε στις 141,4 μονάδες από τις 140,7 που υπολογιζόταν προηγουμένως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον δείκτη τιμών σιτηρών του FAO, ο οποίος “κατέγραψε αύξηση 17,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών του σιταριού και όλων των δευτερευόντων σιτηρών, που οφείλονται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία”, επισημαίνει ο οργανισμός.

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης από τα φυτικά έλαια, των οποίων ο δείκτης του FAO “εκτινάχθηκε κατά 23,2% λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιελαίου, του οποίου η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα παγκοσμίως είναι η Ουκρανία”.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φοινικελαίου, του σογιελαίου και του κραμβελαίου αυξάνονται επίσης απότομα, “λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για την εισαγωγή τους εξαιτίας των διαταραχών στην προμήθεια ηλιελαίου”.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιελαίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα έχει σταματήσει τις ουκρανικές εξαγωγές.

Ο FAO προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών μπορεί να αυξηθούν έως 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πυροδοτώντας άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ αναθεώρησε επίσης σήμερα προς τα κάτω τον υπολογισμό του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022 σε 784 εκατ. τόνους έναντι 790 εκατ. που υπολόγιζε τον περασμένο μήνα καθώς έλαβε υπόψη του την πιθανότητα να μην γίνει συγκομιδή τουλάχιστον στο 20% της έκτασης των χειμερινών καλλιεργειών της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι η φετινή συγκομιδή σιτηρών είναι πιθανόν να είναι 20% μικρότερη από την περσινή λόγω του περιορισμού των εκτάσεων σποράς μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Σμιχάλ πρόσθεσε επίσης ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια έλλειψη καυσίμων, αλλά η Ουκρανία γνωρίζει τον τρόπο να διατηρήσει τον εφοδιασμό τους. Επίσης σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει μεγάλα αποθέματα σιτηρών, δημητριακών και φυτικών ελαίων και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα του πληθυσμού της.

Πηγή: ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα