Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επηρεάζει ο τρόπος τηγανίσματος την απορρόφηση λαδιού

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠόσο επηρεάζει ο τρόπος τηγανίσματος την απορρόφηση λαδιού
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πατάτες… πάρτε κυρίες μου πατάτες

Την θυμάστε αυτήν την θρυλική ατάκα του αείμνηστου Χάρυ Κλυν; Αυτά τα λόγια του μου ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα για μια νέα μέθοδο κρύου τηγανίσματος των πατατών.

Το ζητούμενο είναι όταν τηγανίζουμε είναι να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμα απορροφούν σημαντική ποσότητα από το λάδι το οποίο χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το αρνητικό. Ίσα ίσα. Αν χρησιμοποιούμε λάδι με μεγάλη διατροφική αξία (όπως είναι το ελαιόλαδο), τα τηγανητά τρόφιμα απορροφούν τα θρεπτικά λιποειδή από το λάδι και έτσι έχουν υψηλή διατροφική αξία, όπως έχουμε μελετήσει εδώ. Αν όμως χρησιμοποιείται λάδι κατώτερης διατροφικής αξίας, τότε τα τρόφιμα δεν θα είναι τόσο θρεπτικά.

Συνεπώς, δεν παίζει ρόλο η μέθοδος τηγανίσματος αλλά η ποιότητα του λαδιού.

Εδώ, ας αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι από διατροφική άποψη αλλά και από άποψη αντοχής του στις υψηλές θερμοκρασίες – αντέχει 3-4 τηγανίσματα. Όταν τηγανίζουμε με ελαιόλαδο, τα τρόφιμα είναι πολύ πιο γευστικά και πιο θρεπτικά.

Τέλος, ας επισημάνουμε, ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι πιο ακριβό μιας και η οξύτητα του λαδιού δεν επηρεάζει την ποιότητα των τηγανητών τροφίμων.    

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα