Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επηρεάζει ο τρόπος τηγανίσματος την απορρόφηση λαδιού

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠόσο επηρεάζει ο τρόπος τηγανίσματος την απορρόφηση λαδιού
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πατάτες… πάρτε κυρίες μου πατάτες

Την θυμάστε αυτήν την θρυλική ατάκα του αείμνηστου Χάρυ Κλυν; Αυτά τα λόγια του μου ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα για μια νέα μέθοδο κρύου τηγανίσματος των πατατών.

Το ζητούμενο είναι όταν τηγανίζουμε είναι να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμα απορροφούν σημαντική ποσότητα από το λάδι το οποίο χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το αρνητικό. Ίσα ίσα. Αν χρησιμοποιούμε λάδι με μεγάλη διατροφική αξία (όπως είναι το ελαιόλαδο), τα τηγανητά τρόφιμα απορροφούν τα θρεπτικά λιποειδή από το λάδι και έτσι έχουν υψηλή διατροφική αξία, όπως έχουμε μελετήσει εδώ. Αν όμως χρησιμοποιείται λάδι κατώτερης διατροφικής αξίας, τότε τα τρόφιμα δεν θα είναι τόσο θρεπτικά.

Συνεπώς, δεν παίζει ρόλο η μέθοδος τηγανίσματος αλλά η ποιότητα του λαδιού.

Εδώ, ας αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι από διατροφική άποψη αλλά και από άποψη αντοχής του στις υψηλές θερμοκρασίες – αντέχει 3-4 τηγανίσματα. Όταν τηγανίζουμε με ελαιόλαδο, τα τρόφιμα είναι πολύ πιο γευστικά και πιο θρεπτικά.

Τέλος, ας επισημάνουμε, ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι πιο ακριβό μιας και η οξύτητα του λαδιού δεν επηρεάζει την ποιότητα των τηγανητών τροφίμων.    

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα