Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: “Πόρτα” σε τέσσερις ισχυρισμούς υγείας τροφίμων – Σε ποιες εταιρείες τροφίμων είπε το “όχι”

ΑρχικήΝέαEFSA: "Πόρτα" σε τέσσερις ισχυρισμούς υγείας τροφίμων - Σε ποιες εταιρείες τροφίμων είπε το "όχι"
spot_img

Με τη δημοσίευση τριών νέων κανονισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τους 4 ισχυρισμούς υγείας για τα τρόφιμα των αιτούντων εταιρειών.

Η EFSA γνωμοδότησε σε αιτήσεις μεγάλων εταιρειών τροφίμων για ισχυρισμούς υγείας, όπως προστασία του ανώτερου αναπνευστικού και της γαστρεντερικής οδού των μικρών παιδιών, μείωση του άγχους, απώλεια βάρους και ενίσχυση των ούλων.

Αναλυτικά, ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/709 της 6ης Μαΐου 2022 αναφέρει πως η αίτηση για νέο ισχυρισμό υγείας προήλθε από την εταιρεία H.J. Heinz Supply Chain Europe BV. Με την αίτηση, ζητήθηκε από την EFSA να εκδώσει γνώμη για ισχυρισμό υγείας σχετικό με το προϊόν Nutrimune και την ανοσολογική άμυνα έναντι παθογόνων παραγόντων της γαστρεντερικής οδού και του ανώτερου αναπνευστικού.

Το Nutrimune, περιγράφεται ως παστεριωμένο και αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, προϊόν ζύμωσης με Lactobacillus paracasei CBA L74. Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από τον αιτούντα είχε την ακόλουθη διατύπωση:

«Το Nutrimune στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των παθογόνων παραγόντων του ανώτερου αναπνευστικού και της γαστρεντερικής οδού των μικρών παιδιών».

Η σχετική επιστημονική γνώμη της Αρχής, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, βάσει των στοιχείων που υποβλήθηκαν, τα επιστημονικά στοιχεία δεν επαρκούν για να διαπιστωθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης Nutrimune και της ανοσολογικής άμυνας έναντι παθογόνων παραγόντων της γαστρεντερικής οδού και του ανώτερου αναπνευστικού των μικρών παιδιών. Συνεπώς, επειδή ο ισχυρισμός δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

Ο επόμενος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/710 που δημοσιεύθηκε, αφορά το προϊόν Anxiofit-1 της εταιρείας Anxiofit Ltd. Το προϊόν, είναι ένα συστατικό τροφίμων που περιέχει ξηρό υδραλκοολικό εκχύλισμα ρίζας Echinacea angustifolia, τυποποιημένο για το συγκεκριμένο προφίλ αλκαμιδίων.

Η EFSA σε αυτή την περίπτωση κλήθηκε να εκδώσει γνώμη σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση ισχυρισμού υγείας για το προϊόν αυτό και τη μείωση του υποουδικού και του ήπιου άγχους. Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από την αιτούσα είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Έχει αποδειχθεί ότι το Anxiofit-1 βελτιώνει το υποουδικό και το ήπιο άγχος. Το υποουδικό και το ήπιο άγχος είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης».

Η επιστημονική γνώμη της Αρχής σχετικά με τον εν λόγω ισχυρισμό, ανέφερε ότι τα επιστημονικά στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης Anxiofit-1 και της μείωσης του υποουδικού και του ήπιου άγχους. Συνεπώς, δεδομένου ότι ο ισχυρισμός υγείας δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

Η τρίτη περίπτωση απόρριψης ισχυρισμού υγείας, αφορά την αίτηση της εταιρείας analyze & realize GmbH. Η Αρχή κλήθηκε να διατυπώσει γνώμη σχετικά με ισχυρισμό υγείας ο οποίος αφορούσε το προϊόν GlycoLite™ και τη μείωση του σωματικού βάρους. Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από τον αιτούντα είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Το GlycoLite™ βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους».

Το προϊόν, στον Κανονισμό ΕΕ 2022/711,περιγράφεται ως τυποποιημένο υδατικό εκχύλισμα από το
κοινό φασόλι (Phaseolus vulgaris L.), προστατευόμενο με δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Η Αρχή στην επιστημονική της γνώμη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης υδατικού εκχυλίσματος από το κοινό φασόλι (Phaseolus vulgaris L.), τυποποιημένου ως προς την in vitro δραστικότητα αναστολής της α-αμυλάσης (GlycoLiteTM) και της μείωσης του σωματικού βάρους είτε σε συνδυασμό με διατροφή μειωμένης ενεργειακής αξίας είτε με κατανάλωση τροφής κατά βούληση. Συνεπώς, ο ισχυρισμός δεν θα πρέπει να εγκριθεί, επειδή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Σε συνέχεια αίτησης που υπέβαλε η εταιρεία BioGaia AB ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, να γνωμοδοτήσει σχετικά με ισχυρισμό υγείας που συνδέει τους διασπειρόμενους στο στόμα τροχίσκους που περιέχουν συνδυασμό Lactobacillus reuteri DSM 17938 και Lactobacillus reuteri ATCC PTA 5289, με τη φυσιολογική λειτουργία των ούλων.

Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από τον αιτούντα είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Τροχίσκοι που περιέχουν Lactobacillus reuteri DSM 17938 και Lactobacillus reuteri ATCC PTA 5289 ενισχύουν τη φυσιολογική λειτουργία των ούλων»

Η επιστημονική γνώμη της EFSA, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για τη
ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης του εν λόγω προϊόντος και της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των ούλων, συνεπώς ο ισχυρισμός δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα