Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: “Πόρτα” σε τέσσερις ισχυρισμούς υγείας τροφίμων – Σε ποιες εταιρείες τροφίμων είπε το “όχι”

ΑρχικήΝέαEFSA: "Πόρτα" σε τέσσερις ισχυρισμούς υγείας τροφίμων - Σε ποιες εταιρείες τροφίμων είπε το "όχι"
spot_img

Με τη δημοσίευση τριών νέων κανονισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τους 4 ισχυρισμούς υγείας για τα τρόφιμα των αιτούντων εταιρειών.

Η EFSA γνωμοδότησε σε αιτήσεις μεγάλων εταιρειών τροφίμων για ισχυρισμούς υγείας, όπως προστασία του ανώτερου αναπνευστικού και της γαστρεντερικής οδού των μικρών παιδιών, μείωση του άγχους, απώλεια βάρους και ενίσχυση των ούλων.

Αναλυτικά, ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/709 της 6ης Μαΐου 2022 αναφέρει πως η αίτηση για νέο ισχυρισμό υγείας προήλθε από την εταιρεία H.J. Heinz Supply Chain Europe BV. Με την αίτηση, ζητήθηκε από την EFSA να εκδώσει γνώμη για ισχυρισμό υγείας σχετικό με το προϊόν Nutrimune και την ανοσολογική άμυνα έναντι παθογόνων παραγόντων της γαστρεντερικής οδού και του ανώτερου αναπνευστικού.

Το Nutrimune, περιγράφεται ως παστεριωμένο και αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, προϊόν ζύμωσης με Lactobacillus paracasei CBA L74. Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από τον αιτούντα είχε την ακόλουθη διατύπωση:

«Το Nutrimune στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των παθογόνων παραγόντων του ανώτερου αναπνευστικού και της γαστρεντερικής οδού των μικρών παιδιών».

Η σχετική επιστημονική γνώμη της Αρχής, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, βάσει των στοιχείων που υποβλήθηκαν, τα επιστημονικά στοιχεία δεν επαρκούν για να διαπιστωθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης Nutrimune και της ανοσολογικής άμυνας έναντι παθογόνων παραγόντων της γαστρεντερικής οδού και του ανώτερου αναπνευστικού των μικρών παιδιών. Συνεπώς, επειδή ο ισχυρισμός δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

Ο επόμενος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/710 που δημοσιεύθηκε, αφορά το προϊόν Anxiofit-1 της εταιρείας Anxiofit Ltd. Το προϊόν, είναι ένα συστατικό τροφίμων που περιέχει ξηρό υδραλκοολικό εκχύλισμα ρίζας Echinacea angustifolia, τυποποιημένο για το συγκεκριμένο προφίλ αλκαμιδίων.

Η EFSA σε αυτή την περίπτωση κλήθηκε να εκδώσει γνώμη σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση ισχυρισμού υγείας για το προϊόν αυτό και τη μείωση του υποουδικού και του ήπιου άγχους. Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από την αιτούσα είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Έχει αποδειχθεί ότι το Anxiofit-1 βελτιώνει το υποουδικό και το ήπιο άγχος. Το υποουδικό και το ήπιο άγχος είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης».

Η επιστημονική γνώμη της Αρχής σχετικά με τον εν λόγω ισχυρισμό, ανέφερε ότι τα επιστημονικά στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης Anxiofit-1 και της μείωσης του υποουδικού και του ήπιου άγχους. Συνεπώς, δεδομένου ότι ο ισχυρισμός υγείας δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

Η τρίτη περίπτωση απόρριψης ισχυρισμού υγείας, αφορά την αίτηση της εταιρείας analyze & realize GmbH. Η Αρχή κλήθηκε να διατυπώσει γνώμη σχετικά με ισχυρισμό υγείας ο οποίος αφορούσε το προϊόν GlycoLite™ και τη μείωση του σωματικού βάρους. Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από τον αιτούντα είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Το GlycoLite™ βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους».

Το προϊόν, στον Κανονισμό ΕΕ 2022/711,περιγράφεται ως τυποποιημένο υδατικό εκχύλισμα από το
κοινό φασόλι (Phaseolus vulgaris L.), προστατευόμενο με δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Η Αρχή στην επιστημονική της γνώμη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης υδατικού εκχυλίσματος από το κοινό φασόλι (Phaseolus vulgaris L.), τυποποιημένου ως προς την in vitro δραστικότητα αναστολής της α-αμυλάσης (GlycoLiteTM) και της μείωσης του σωματικού βάρους είτε σε συνδυασμό με διατροφή μειωμένης ενεργειακής αξίας είτε με κατανάλωση τροφής κατά βούληση. Συνεπώς, ο ισχυρισμός δεν θα πρέπει να εγκριθεί, επειδή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Σε συνέχεια αίτησης που υπέβαλε η εταιρεία BioGaia AB ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, να γνωμοδοτήσει σχετικά με ισχυρισμό υγείας που συνδέει τους διασπειρόμενους στο στόμα τροχίσκους που περιέχουν συνδυασμό Lactobacillus reuteri DSM 17938 και Lactobacillus reuteri ATCC PTA 5289, με τη φυσιολογική λειτουργία των ούλων.

Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από τον αιτούντα είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Τροχίσκοι που περιέχουν Lactobacillus reuteri DSM 17938 και Lactobacillus reuteri ATCC PTA 5289 ενισχύουν τη φυσιολογική λειτουργία των ούλων»

Η επιστημονική γνώμη της EFSA, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για τη
ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης του εν λόγω προϊόντος και της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των ούλων, συνεπώς ο ισχυρισμός δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα