Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόλεμος” φαρμακευτικών για τα αντισταμινικά – Προσφυγή στο ΣΕΕ – “Άκυρο” στη διαφήμιση του KESTINE

ΑρχικήΝέα"Πόλεμος" φαρμακευτικών για τα αντισταμινικά - Προσφυγή στο ΣΕΕ - "Άκυρο" στη διαφήμιση του KESTINE
spot_img

Η Πρωτοβάθμια επιτροπή του Συμβουλίου Ελέγχου και Επικοινωνίας εξέτασε τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην διαφήμιση του αντισταμινικού KESTINE

Η Πρωτοβάθμια επιτροπή του ΣΕΕ (Συμβούλιο Ελέγχου και Επικοινωνίας), μετά από προσφυγή της βιοφαρμακευτικής εταιρείας SANOFI, εξέτασε την διαφημιστική επικοινωνία του αντισταμινικού KESTINE της GALENICA, προκειμένου να κρίνει εάν η διαφημιστική επικοινωνία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε.

Το KESTINE, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προϊόντος, είναι ένα δεύτερης γενιάς αντιισταμινικό που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα ρινικά, οφθαλμικά και δερματικά συμπτώματα της αλλεργίας, όπως καταρροή, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση και φαγούρα στη μύτη. Δρα κατά των Η1-υποδοχέων της ισταμίνης, κύρια αιτία για τις αλλεργίες. Το διαφημιστικό σποτ του προϊόντος ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, πως «δρα σε 1 ώρα», αντιμετωπίζοντας εντελώς την αλλεργία και φέρνοντας καινοτομία στο είδος του.

H Επιτροπή εξέτασε τέσσερις ισχυρισμούς που αναφέρονται στην διαφήμιση: α) τον ισχυρισμό «χωρίς κατασταλτική δράση» β) τον ισχυρισμό «δρα σε 1 ώρα», γ) τον ισχυρισμό «Αλλεργία; Όχι πια» και δ) τον ισχυρισμό «καινοτομία Kestine».

Για τους δύο πρώτους ισχυρισμούς η επιτροπή αποφάνθηκε ότι τεκμηριώνονται οπότε δεν προσκρούουν στις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε. Για τον τρίτο ισχυρισμό όμως, «Αλλεργία; Όχι πια», το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας έκρινε ότι είναι απόλυτος και υπερβολικός καθώς το μήνυμα που επικοινωνεί είναι αυτό της βέβαιης και οριστικής απαλλαγής από την αλλεργία, μπορεί δηλαδή να εκληφθεί και ως υπόσχεση θεραπείας, όταν η δράση που έχει το προϊόν είναι η παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Όσο για τον τέταρτο ισχυρισμό «καινοτομία Kestine» σύμφωνα με την  Επιτροπή, τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου  δεν είναι μοναδικά για το διαφημιζόμενο προϊόν και στη βάση αυτών δεν μπορεί να τεκμηριωθεί καινοτομία  που σημαίνει, ότι προσκρούει στα άρθρα 3 και 5 του ΕΚΔ-Ε.

Η επιτροπή του ΣΕΕ έδωσε προθεσμία μέχρι και τις 9\5 για την τροποποίηση της υπό έλεγχο επικοινωνίας του ΚΕSTINE στην τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για τυχόν άλλα υλικά, ισχύουν οι προθεσμίες τροποποίησης όπως προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κανονισμού της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα