Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Bagels: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιστορία και τον τρόπο παρασκευής του απόλυτου brunch

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνBagels: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιστορία και τον τρόπο παρασκευής του απόλυτου brunch
spot_img

Το απόλυτο Brunch που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά ούτε και με τα ντόνατς

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

To αγαπημένο γεύμα των millennials είναι το brunch και τι καλύτερο από ένα λαχταριστό bagel, σκέτο ή με ένα εξίσου νόστιμο και ευφάνταστο συνοδευτικό, όπως για παράδειγμα, καπνιστός σολομός και τυρί κρέμα ή αυγά scrumbled. To bagel (μπέιγκελ) είναι ένα ψωμάκι σαν κουλούρι, με μια τρύπα στη μέση και, συνήθως, παπαρουνόσπορο από πάνω. Αποτελεί την τέλεια βάση για ένα αλμυρό πρωινό ή brunch.

H ιστορία των bagel χρονολογείται περίπου 6 αιώνες πριν στην Πολωνία, ερχόμενα από Γερμανούς μετανάστες, δηλαδή κατά τον 14ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, τα κουλούρια θεωρούνταν ένα γιορτινό ψωμί και σταδιακά εξελίχθηκαν σε ένα στρογγυλό κουλούρι με τρύπα στη μέση, γνωστό στην Πολωνία ως obwarzanek . Έγιναν διάσημα, όταν η Πολωνή βασίλισσα Jadwiga, επέλεξε να φάει obwarzanek κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, ως ένα δείγμα ταπεινοφροσύνης. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή της προέλευσης των bagels, αυτή τη φορά στα τέλη του 17ου αιώνα στην Αυστρία. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, τα  bagels εφευρέθηκαν το 1683 από έναν Βιεννέζο αρτοποιό ως φόρο τιμής στον βασιλιά της Πολωνίας, Jan Sobieski, ο οποίος είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα άλογα. Έτσι, ο φούρναρης έδωσε στο κουλούρι ένα σχήμα αναβολέα ή στα γερμανικά beugel.

Το 1984, τα Lender’s Bagels πουλούσαν τόσο καλά που η Kraft Foods αγόρασε την εταιρεία, και δημιούργησε τον απόλυτο συνδυασμό που χαρακτηρίστηκε ως ο “γάμος του αιώνα” : Η Kraft φτιάχνει τυρί κρέμα Philadelphia, το οποίο γεμίζει τα Lender’s Bagels . Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα bagels ήταν μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων στην Αμερική.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα τα bagels έγιναν μόδα τα τελευταία 10 χρόνια, είναι κάπως πιο ακριβά από τα υπόλοιπα παρόμοια αρτοσκευάσματα σε φούρνους. Γιατί, λοιπόν, να μην μάθετε να τα φτιάχνετε στο σπίτι και να φιλοξενήσετε το δικό σας brunch; Σε περίπτωση που σας αρέσει η ιδέα, σας βρήκαμε την τέλεια συνταγή.

Συστατικά:

 1 φακελάκι ξηρή ενεργή μαγιά

20 γρ ζάχαρη

500 γρ αλεύρι  ψωμιού

7 γρ αλάτι

350 ml ζεστό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βύνης

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 αυγό, χτυπημένο

Σουσάμι/παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)

Μέθοδος:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό για να σφίξει η ζύμη.
  3. Σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε για περίπου 8 λεπτά μέχρι η ζύμη σας να γίνει λεία και να μην κολλάει.
  4. Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ αρκετά μεγάλο για να διπλασιαστεί η ζύμη. Καλύψτε με μεμβράνη ή ένα υγρό πανί και αφήστε το να φουσκώσει στον πάγκο της κουζίνας για περίπου μία ώρα ή βάλτε το στο ψυγείο για 2-12 ώρες. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Αν δεν υπάρχει χώρος στο ψυγείο σας ή απλά δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο πολύ, η διατήρηση σε θερμοκρασία δωματίου για τον ανάλογο χρόνο.
  5. Εάν τελικά βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο, αφήστε τη για 10 λεπτά να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν συνεχίσετε.
  6. Τρυπήστε τη ζύμη για να αφαιρέσετε τυχόν φυσαλίδες, καλύψτε τη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά.
  7. Χωρίστε τη ζύμη σε 6 κομμάτια βάλτε τη κάτω από ένα υγρό πανί. Κατά τη διάρκεια των επόμενων βημάτων, κρατήστε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι το βήμα 12, βγάζοντας κάθε κομμάτι ένα-ένα και μετά ξανά κάτω από το πανί μετά, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα στεγνώσουν.
  8. Χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη, πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και διπλώστε τις γωνίες από κάτω, ώστε να έχετε μια λεία κορυφή. Δημιουργήστε μια μυτερή άκρη με το χέρι σας και ρολάρετέ τη σε μια μπάλα με τη ραφή στο κάτω μέρος, κάνοντας μια σφιχτή στρώση από την κορυφή. Επαναλάβετε με κάθε κομμάτι ζύμης. Δεν είναι απαραίτητο να ζυμωθεί έτσι, ωστόσο θα δώσει καλύτερο σχήμα.
  9. Με λίγο αλεύρι στο χέρι, πιέστε μια τρύπα στη μέση κάθε μπάλας ζύμης και τυλίξτε την ανάμεσα στα χέρια σας για να τεντωθεί σε σχήμα κουλούρι. Η τρύπα θα κλείσει, οπότε θα θέλετε να την κάνετε περίπου 3 φορές μεγαλύτερη από ό,τι θέλετε να καταλήξει.
  10. Αφήστε να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά.
  11. Παράλληλα, βάλτε ένα μεγάλο τηγάνι με νερό να βράζει, όπως γουοκ. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220°C.
  12. Όταν το νερό είναι κοντά στο βρασμό, προσθέστε το εκχύλισμα βύνης και τη μαγειρική σόδα και όσα κουλούρια χωρέσουν άνετα στο τηγάνι σας χωρίς να τα ακουμπήσετε. Μαγειρέψτε για περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά—όσο περισσότερο βράζετε, τόσο πιο μαλακό θα είναι, οπότε μαγειρέψτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  13. Αφού βγάλετε τα bagels από το τηγάνι, αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με την επικάλυψη που προτιμάτε.
  14. Τοποθετήστε τα bagels σε ένα ταψί , δίνοντας άφθονο χώρο σε καθένα και ψήστε για 7 λεπτά. Στη συνέχεια, γυρίστε το ταψί για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο και ψήστε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  15. Αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα και απολαύστε! 

https://www.readersdigest.co.uk/food-drink/recipes/the-perfect-bagel-recipe https://www.theatlantic.com/health/archive/2009/03/the-secret-history-of-bagels/6928/

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα