Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φινλανδία: Επιδημία σαλμονέλας με 700 θύματα, από σαλάτα που διανεμήθηκε σε πολλά νηπιαγωγεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦινλανδία: Επιδημία σαλμονέλας με 700 θύματα, από σαλάτα που διανεμήθηκε σε πολλά νηπιαγωγεία
spot_img

Έκθεση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων της Φινλανδίας αποκάλυψε την μεγάλη επιδημία σαλμονέλας που σημειώθηκε το 2021.

Το 2021, 46 τροφιμογενείς επιδημίες που έπληξαν σχεδόν 1.400 άτομα καταγράφηκαν στο εθνικό μητρώο τροφικών δηλητηριάσεων, όπως αναφέρει η έκθεση της Φινλανδικής Υπηρεσίας Τροφίμων. Το πιο κοινό παθογόνο ήταν ο νοροϊός. Μία επιδημία σαλμονέλας “χτύπησε” περισσότερους από 700 ανθρώπους. 

Το 2021, οι επιδημίες που προκλήθηκαν από διάφορα βακτήρια ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιδημίας σαλμονέλας του περασμένου έτους. Αιτία ήταν μία σαλάτα που περιείχε μαρούλι, αγγούρι και αρακά και σερβιρίστηκε σε πολλά νηπιαγωγεία.

Στις άλλες δύο επιδημίες, αιτία ήταν κατεψυγμένοι κύβοι ντομάτας και τριμμένα κολοκυθάκια. 

Ο νοροϊός συνέχισε να κατέχει τη πρωτιά ως το πιο συχνά αναγνωρισμένο μεμονωμένο παθογόνο σε επιδημίες (9 επιδημίες, 260 περιπτώσεις). Δυστυχώς, ο παράγοντας που συμβάλλει στις τροφιμογενείς επιδημίες νοροϊών είναι συχνά ένας μολυσμένος εργαζόμενος στην κουζίνα.

«Η επαρκής υγιεινή των χεριών και ο σωστός χειρισμός των πρώτων υλών και των παρασκευασμένων τροφίμων μπορεί να αποτρέψει σημαντικά τις επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης», λέει η Ανώτερη Επιθεωρήτρια Annika Pihlajasaari.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο