Οι ετικέτες των βρεφικών τροφών θα αποκαλύπτουν επίπεδα μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων για πρώτη φορά.
Τα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος κάδμιο και αρσενικό, έχουν συνδεθεί με καρκίνο, χρόνιες ασθένειες και νευροτοξικές επιδράσεις, αλλά η ζημιά που μπορεί να γίνει στον εγκέφαλο ενός αναπτυσσόμενου παιδιού είναι που κάνει την τοξικότητα των παιδικών τροφών τόσο καταστροφική. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, έρευνες από ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών και μια υποεπιτροπή του Κογκρέσου ανακάλυψαν ανησυχητικά επίπεδα βαρέων μετάλλων στις παιδικές τροφές σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με έρευνα του Κογκρέσου των ΗΠΑ του 2021, εσωτερικά έγγραφα μεγάλων εταιρειών, αποκάλυψαν ορισμένα δείγματα παιδικών τροφών που περιείχαν έως και 177 φορές το επίπεδο μολύβδου, 91 φορές το επίπεδο ανόργανου αρσενικού και 69 φορές το επίπεδο καδμίου που επιτρέπεται στο εμφιαλωμένο νερό από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Αν και ο μόλυβδος και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα έχουν βρεθεί σε επικίνδυνα αυξημένες ποσότητες σε ορισμένες εμπορικές παιδικές τροφές που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γονείς δεν είχαν τρόπο να γνωρίζουν εάν οι παιδικές τροφές που αγοράζουν περιέχουν αυτά τα υψηλότερα επίπεδα.
Για όλα τα παραπάνω η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, έθεσε από την 1η Ιανουαρίου σε ισχύ έναν νέο νόμο που απαιτεί από τους παρασκευαστές παιδικών τροφών να χρησιμοποιούν ένα διαπιστευμένο εργαστήριο για να δοκιμάζουν αντιπροσωπευτικά δείγματα οποιασδήποτε βρεφικής και νηπιακής τροφής (εξαιρουμένου του βρεφικού γάλακτος) τουλάχιστον μία φορά το μήνα για επίπεδα αρσενικού, καδμίου, μολύβδου και υδραργύρου.
Από την 1η Ιανουαρίου, οι κατασκευαστές παιδικών τροφών πρέπει να παρέχουν αυτά τα αποτελέσματα δοκιμών στο κοινό στους ιστότοπούς τους. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα αποτελέσματα σαρώνοντας έναν κωδικό QR στην ετικέτα των παιδικών τροφών με το smartphone του.
Ο νέος νόμος ισχύει μόνο για τις πωλήσεις παιδικών τροφών στην Καλιφόρνια, αλλά μεγάλοι παρασκευαστές -συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της αγοράς Gerber και Beech-Nut- είπαν στο CNN ότι κυκλοφορούν τους κωδικούς QR σε βρεφικές και νηπιακές τροφές σε όλη τη χώρα.