Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φλεγμονώδης Διατροφή και Διαβήτης – Νέα μελέτη

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΦλεγμονώδης Διατροφή και Διαβήτης - Νέα μελέτη
spot_img

Συσχέτιση της διατροφής με το ενδεχόμενο νόσησης με διαβήτη 2

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στις 11 Μάη, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο

A Proinflammatory Diet May Increase Mortality Risk in Patients with Diabetes Mellitus

Οι συγγραφείς του άρθρου αυτού μελέτησαν σε βάθος πενταετίας (από το 2009 ως το 2014), 15.291 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αν η διατροφή τους σχετίζεται με το ρίσκο να νοσήσουν με διαβήτη τύπου 2. Στόχευσαν να συσχετίσουν το διαιτητικό φλεγμονώδες δυναμικό (εκφρασμένο ως διαιτητικό φλεγμονώδη δείκτη, Dietary Inflammatory Index (DII), με την νόσηση των συμμετεχόντων.

Στο σύνολο των ανθρώπων που μελέτησαν, βρήκαν ότι ο DII ήταν 0,37 + 1,76 με την εμφάνιση του διαβήτη να είναι 13,26%.

Για 1904 συμμετέχοντες με διαβήτη, 178 εξ’αυτών κατέληξαν (mortality rate 9,34%). Άνθρωποι με διαβήτη που είχαν δίαιτα πλούσια σε φλεγμονώδη τρόφιμα είχαν αυξημένη θνησιμότητα (HR = 1.71, 95%CI: 1.13, 2.58, p = 0.0108).

Βρέθηκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη DII και της εμφάνισης διαβήτη και μια διατροφή πλούσια σε φλεγμονώδη τρόφιμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο