Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φλεγμονώδης Διατροφή και Διαβήτης – Νέα μελέτη

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΦλεγμονώδης Διατροφή και Διαβήτης - Νέα μελέτη
spot_img

Συσχέτιση της διατροφής με το ενδεχόμενο νόσησης με διαβήτη 2

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στις 11 Μάη, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο

A Proinflammatory Diet May Increase Mortality Risk in Patients with Diabetes Mellitus

Οι συγγραφείς του άρθρου αυτού μελέτησαν σε βάθος πενταετίας (από το 2009 ως το 2014), 15.291 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αν η διατροφή τους σχετίζεται με το ρίσκο να νοσήσουν με διαβήτη τύπου 2. Στόχευσαν να συσχετίσουν το διαιτητικό φλεγμονώδες δυναμικό (εκφρασμένο ως διαιτητικό φλεγμονώδη δείκτη, Dietary Inflammatory Index (DII), με την νόσηση των συμμετεχόντων.

Στο σύνολο των ανθρώπων που μελέτησαν, βρήκαν ότι ο DII ήταν 0,37 + 1,76 με την εμφάνιση του διαβήτη να είναι 13,26%.

Για 1904 συμμετέχοντες με διαβήτη, 178 εξ’αυτών κατέληξαν (mortality rate 9,34%). Άνθρωποι με διαβήτη που είχαν δίαιτα πλούσια σε φλεγμονώδη τρόφιμα είχαν αυξημένη θνησιμότητα (HR = 1.71, 95%CI: 1.13, 2.58, p = 0.0108).

Βρέθηκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη DII και της εμφάνισης διαβήτη και μια διατροφή πλούσια σε φλεγμονώδη τρόφιμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα