Πηγή πρωτεογλυκανών ο χόνδρος κεφαλής ψαριών – Νέα μελέτη αναλύει τις δυνατότητες του οστεώδους χόνδρου κεφαλής ψαριού ως εναλλακτική πηγή πρωτογλυκανών και θειικής χονδροϊτίνης για σκευάσματα υγιεινής διατροφής.
Το Aggrecan, ένα σημαντικό συστατικό από πρωτεογλυκάνη (PG) που έχει θειική χονδροϊτίνη (CS), έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές ως συστατικό στην υγιεινή διατροφή. Οι πρωτεογλυκάνες από ρινικό χόνδρο σολομού παρουσιάζουν βιολογικές ιδιότητες όπως αντιγήρανση, αναστολή της αγγειογένεσης και εξασθένιση φλεγμονωδών αποκρίσεων.
Τα εμπορικά διαθέσιμα σκευάσματα πρωτεογλυκανών με θειική χονδροϊτίνη (CSPGs) έχουν παρασκευαστεί μόνο από ρινικό χόνδρο σολομού. Αν και ο χόνδρος της κεφαλής βρέθηκε σε άλλα βρώσιμα οστεώδη ψάρια, υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση των βασικών πρωτεϊνών και τις δομές CS τους στον χόνδρο της κεφαλής.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Μακρομορίων Βιολογίας, μια ομάδα ερευνητών από το Τόκιο, αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα. «Διαπιστώσαμε ότι η σύνθεση των PGs και η δομή cs τους στο κρανίο του οξύρρυγχου της Σιβηρίας και του ρωσικού οξύρρυγχου ήταν παρόμοια με εκείνη στον ρινικό χόνδρο σολομού», αναφέρει στο Eurekalert ο Δρ Higashi, επικεφαλής της έρευνας.
Όλα τα ψάρια που εξετάστηκαν περιείχαν άφθονα CSPGs στον χόνδρο της κεφαλής. Από τη διεξοδική ανάλυση της δομής του CS που προέκυψε από 10 οστεώδη ψάρια, προέκυψε ότι η δομή του CS που προέρχεται από τα περκόμορφα ψάρια, ήταν παρόμοια με εκείνη της CS που προέρχεται από χόνδρους χερσαίων ζώων. Από την άλλη, η δομή του CS από το κρανίο των οξύρρυγχου ήταν παρόμοια με εκείνη του CS από ρινικό χόνδρο σολομού.
Επιπλέον, διαπίστωσαν επίσης ότι το Aggrecan, ένα σημαντικό CSPG στον χόνδρινο ιστό, διατηρήθηκε σε 10 οστεώδη ψάρια. Επιπλέον, οι συνθέσεις άλλων PGs, κολλαγόνου και πρωτεΐνης μήτρας στο κρανίο των οξύρρυγχου ήταν παρόμοιες με αυτές του ρινικού χόνδρου σολομού.
Εξετάζοντας τα ευρήματα αυτής της μελέτης, ο Δρ Kyohei Higashi λέει πως χόνδρος της κεφαλής από οστεώδη ψάρια είναι ένας υποχρηματοδοτημένος πόρος και συνήθως απορρίπτεται μετά την επεξεργασία των τροφίμων. Τα PGs, ειδικά από τον οξύρρυγχο, είναι παρόμοια στη δομή CS με τον ρινικό χόνδρο σολομού, δείχνοντας ότι ο οξύρρυγχος έχει πολλές δυνατότητες να αποτελέσει εναλλακτική πηγή CSPGs για σκευάσματα υγιεινής διατροφής.”
Οι ερευνητές ελπίζουν με περαιτέρω μελέτες να αξιολογήσουν τις βιολογικές ιδιότητες του οξύρρυγχου PG και, τα οστεώδη ψάρια θα μπορούσαν να γίνουν μια σημαντική πηγή για CS καθώς και PGs.