Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί ο ποιοτικός έλεγχος στη βιομηχανία τροφίμων;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠώς μπορεί να βελτιωθεί ο ποιοτικός έλεγχος στη βιομηχανία τροφίμων;
spot_img

Ο ποιοτικός έλεγχος είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Η ασφάλεια των τροφίμων και ο ποιοτικός έλεγχος αλληλοσυμπληρώνονται.

Ο τομέας των τροφίμων διαχειρίζεται και προμηθεύει ευπαθή προϊόντα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τηρούνται αυστηρά πρότυπα ποιότητας. Τα ίδια είδη διατροφής μάρκας αγοράζονται συχνά, και ακόμη και μια μικρή περίπτωση όπου η ποιότητα των προϊόντων διακυβεύεται μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη φήμη της μάρκας και την αξιοπιστία μιας εταιρείας.

Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις πρακτικές σας ενημερωμένες, ασφαλείς, υγιεινές και ανταγωνιστικές.

Επενδύστε στην επιθεώρηση ακτίνων Χ τροφίμων

Το προϊόν μπορεί να μολυνθεί από ξένα σώματα, όπως μέταλλα, πλαστικά υψηλής πυκνότητας, οστά, γυαλί κ.λπ., καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής από οτιδήποτε: από μηχανήματα έως άλλες πηγές τροφίμων.

Ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι επιθεώρησης, ένα σύστημα επιθεώρησης με ακτίνες Χ είναι μια πιο διεξοδική και ακριβής προσέγγιση. Η χρήση ακτίνων Χ μπορεί να βοηθήσει μια βιομηχανία να δημιουργήσει μια συνεπή και επιτυχημένη διαδικασία ελέγχου.

Το σύστημα επιθεώρησης έχει τα εξής πλεονεκτήματα για τη βιομηχανία τροφίμων:

  • Αυτοματοποίηση. Η χειροκίνητη επιθεώρηση δεν μπορεί συνήθως να αποκαλύψει οστικούς ή άλλους σκληρούς ρύπους. Η επιθεώρηση ακτίνων Χ αυτοματοποιεί τη διαδικασία, μειώνοντας το ανθρώπινο λάθος για να βελτιώσει την αξιοπιστία επεξεργασίας.
  • Διασφάλιση ποιότητας και ιχνηλασιμότητα. Η τεχνολογία ακτίνων Χ μπορεί να παρακολουθεί την επεξεργασία τροφίμων σε πραγματικό χρόνο με το σωστό λογισμικό διαχείρισης παραγωγής. Παρέχει πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη γρήγορη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων.

Αυστηρότητα στη χρήση του εξοπλισμού ΜΑΠ

Οι παραβιάσεις πολιτικής που αφορούν μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) δεν είναι θέμα στυλ ή άνεσης. Στη χειρότερη περίπτωση, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να θεωρηθούν υπεύθυνες για ζητήματα συμμόρφωσης με όσα ορίζει η νομοθεσία, για τραυματισμούς, ανεπαρκή ποιοτικό έλεγχο και ανάκληση προϊόντων.

Για να βελτιωθεί η συμμόρφωση με τα ΜΑΠ, οι κανονισμοί θα πρέπει να είναι σαφείς και να αναρτώνται σε περίοπτη θέση. Το προσωπικό θα πρέπει να κατανοεί την ανάγκη για κατάλληλα ΜΑΠ για τη διατήρηση των προτύπων ποιότητας.

Χρήση αισθητήρων IoT

Ακόμη και τα καλύτερα παρασκευάσματα δεν μπορούν πάντα να σταματήσουν ορισμένα βακτήρια όπως το E. coli ή η Listeria από το να φτάσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τους. Οι αισθητήρες Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και οι έξυπνες αποθήκες θα μπορούσαν να εντοπίσουν αυτά τα ζητήματα νωρίς.

Οι ασύρματοι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν επικίνδυνα βακτήρια σε αλλοιώσιμα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε μια ψυκτική αποθήκη ή φορτηγό σε δευτερόλεπτα αντί να περιμένουν να επιστρέψουν οι εργαστηριακές καλλιέργειες. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν το φαγητό σε πραγματικό χρόνο και να ειδοποιούν το προσωπικό για αλλαγές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το εκάστοτε φορτίο.

Οι αισθητήρες IoT για τον τομέα των τροφίμων είναι νέοι, αλλά είναι ήδη διαθέσιμοι.

Επισήμανση τροφίμων με ακρίβεια

Η επισήμανση των τροφίμων είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα αυτή τη στιγμή. Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από μικρόβια, ιούς, παράσιτα και χημικές ουσίες, αρρωσταίνουν εκατομμύρια κόσμο κάθε χρόνο. Για την ασφάλεια των τροφίμων, οι ετικέτες θα πρέπει να περιέχουν προειδοποιήσεις και κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός προϊόντος, όπως οδηγίες αποθήκευσης και μαγειρέματος.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ετικέτες διατροφής είναι παραπλανητικές και έχουν εξαπατηθεί από αυτές. Οι διατροφικές πληροφορίες, τα συστατικά, οι πρώτες ύλες, η χώρα προέλευσης και τα αλλεργιογόνα πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια.

Στη βιομηχανία τροφίμων, οι λεπτομέρειες έχουν σημασία, είτε πρόκειται για την ονομασία του ροφήματος αμυγδάλου για παράδειγμα, ως ρόφημα και όχι ως γάλα. Η ακρίβεια, η συνάφεια και η φιλικότητα προς τον καταναλωτή μιας ετικέτας είναι πιο κρίσιμες από την αναγνωσιμότητά της.

Εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μόλυνση των τροφίμων προκαλείται μερικές φορές από ανθρώπινη επαφή ή αμέλεια. Η ανάπτυξη τροφίμων υψηλής ποιότητας εξαρτάται από την εκπαίδευση για την ασφάλεια των τροφίμων και τα σωστά πρότυπα χειρισμού.

Η βιομηχανία παραγωγής τροφίμων εφαρμόζει νέα πρότυπα και μεθόδους για την εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τις κατάλληλες τεχνικές χειρισμού σε συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς. Η διαδραστική και εικονική εκπαίδευση χρησιμοποιείται για να διδάξει τους νέους υπαλλήλους προσομοιώνοντας την πραγματική εκπαίδευση.

Η διασφάλιση της ποιότητας και η πρόληψη της μόλυνσης είναι αποτελεσματικοί τρόποι για την αύξηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας των προϊόντων. Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και πότε, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο πραγματικές ροές εργασίας ή τα προϊόντα.

Ιδιότητες ενός συστήματος ελέγχου ποιότητας των τροφίμων

Όπως αναφέρει το Food Manufacturing, η ποιότητα δεν είναι απλά μια φάση στη διαδικασία παρασκευής. Περιλαμβάνει ολόκληρη τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας, ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής προϊόντων. Απαιτείται μια σωστά ανεπτυγμένη διαδικασία που να ικανοποιεί τις προκλήσεις της παραγωγής. Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, θα πρέπει να εφαρμοστούν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα.

  • Προληπτικός Ποιοτικός Έλεγχος. Οι προληπτικές (προληπτικές) μέθοδοι παραγωγής θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση προηγούμενα λάθη ή γνώσεις του κλάδου. Ενώ ο εντοπισμός ελαττωμάτων είναι ο πραγματικός στόχος του ποιοτικού ελέγχου, η ελαχιστοποίηση των ελαττωμάτων και η βελτίωση της συνολικής ποιότητας των προϊόντων ξεκινά με προληπτικές λύσεις.
  • Διορθωτικός ποιοτικός έλεγχος. Ακόμη και με αλάνθαστη πρόληψη, μπορεί να εμφανιστούν αστοχίες σε κάθε όροφο εργοστασίου. Για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων ποιότητας, πρέπει να σχεδιάζονται εκ των προτέρων διορθωτικά μέτρα. Ανάλογα με το χρόνο απόκρισης του χειριστή και της εγκατάστασης, το προϊόν ενδέχεται να διαλυθεί ή να διορθωθεί. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτές τις ανησυχίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μελλοντικών προληπτικών συστημάτων ποιοτικού ελέγχου.

Το επιχειρηματικό τοπίο των τροφίμων είναι πλέον πιο ανταγωνιστικό από ποτέ. Η διαφοροποίηση μιας βιομηχανίας και η μετάβαση σε ακόμα καλύτερη ποιότητα των προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους παρασκευαστές τροφίμων, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η βελτίωση των συστημάτων μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, να μειώσει τα απόβλητα, ακόμα και να τονώσει το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο