Σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) των ενηλίκων στην Ιρλανδία δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν καταγγελία στις αρχές σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα ή κακές πρακτικές υγιεινής.
Τα νέα έρχονται καθώς η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) ξεκινά μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης, Δείτε Κάτι, Πείτε Κάτι, η οποία τονίζει στους καταναλωτές το δικαίωμά τους σε ασφαλή τρόφιμα.
Ξεκινώντας ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η εκστρατεία υποστηρίζεται από μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία και περιλαμβάνει πολλά βίντεο, καθένα από τα οποία ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν καταγγελία εάν τους προσφέρουν ακατάλληλα τρόφιμα ή αν αντιλαμβάνονται κακές πρακτικές υγιεινής κατά την αγορά τροφίμων ή την κατανάλωσή τους έξω. Η αναφορά μιας ανησυχίας είναι εύκολη και μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας της FSAI συμπληρώνοντας μια απλή ηλεκτρονική φόρμα παραπόνων για να αναφέρετε μια επιχείρηση τροφίμων ή ένα προϊόν διατροφής.
Μια νέα έρευνα, που ανατέθηκε από την FSAI, δείχνει επίσης διαφορές μεταξύ των γενεών όσον αφορά την υποβολή καταγγελιών σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα ή κακές πρακτικές υγιεινής, με τα άτομα ηλικίας 54 ετών και άνω να είναι λιγότερο πιθανό να το έχουν κάνει ποτέ. Εν τω μεταξύ, όταν αντιμετωπίζουν μια ανησυχία, οι millennials (άτομα ηλικίας 23-37 ετών) είναι λιγότερο πιθανό να γνωρίζουν πώς να υποβάλουν καταγγελία.
«Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία» ήταν το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια των Τροφίμων που αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ασφαλή, θρεπτικά τρόφιμα στην εξασφάλιση καλής ανθρώπινης υγείας και ευημερίας. Με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η ημέρα επικεντρώνεται στη συνεργασία με τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να φέρει το μήνυμα της ασφάλειας των τροφίμων στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Σχολιάζοντας, η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, τόνισε τον ρόλο που μπορούμε όλοι να διαδραματίσουμε για να βοηθήσουμε στην επίτευξη ασφαλέστερων τροφίμων για καλύτερη υγεία.
“Είτε καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε, μεταφέρουμε, πουλάμε, προετοιμάζουμε ή σερβίρουμε τρόφιμα, η ασφάλεια των τροφίμων είναι στα χέρια όλων μας. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα και να επωφελούνται από ασφαλή τρόφιμα για την υγεία. Είναι υπέροχο να βλέπουμε από την έρευνά μας ότι τα τρία τέταρτα των ενηλίκων είναι σίγουροι για το επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων στην Ιρλανδία. Η νέα μας καμπάνια, See Something, Say Something, ενδυναμώνει το κοινό με τις γνώσεις που χρειάζεται για να υποβάλει καταγγελία. Είτε αγοράζετε φαγητό είτε τρώτε έξω, έχετε δικαίωμα σε ασφαλές φαγητό και έχετε επίσης το δικαίωμα να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα.”
Ο Δρ Byrne υπενθύμισε επίσης στις επιχειρήσεις τροφίμων που επιδιώκουν να κάνουν αλλαγές στις διαδικασίες τους για να αυξήσουν τη βιωσιμότητα, για να διασφαλίσουν ότι η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει στο επίκεντρο όλων όσων κάνουν.
“Είναι υπέροχο να βλέπεις τόσους πολλούς παραγωγούς και προμηθευτές να λαμβάνουν μέτρα για να γίνουν πιο βιώσιμοι, ωστόσο, αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει εις βάρος της ασφάλειας των τροφίμων. Καλούμε τις επιχειρήσεις τροφίμων να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις νομικές απαιτήσεις τους για την ασφάλεια των τροφίμων και θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν πλήρως από τις πληροφορίες και την υποστήριξη που παρέχονται από τη FSAI και άλλες αρχές», πρόσθεσε ο Δρ Byrne.