Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχος αυθεντικότητας ουίσκι με μέθοδο που βασίζεται σε μεταξωτές ετικέτες

ΑρχικήΝέαΈλεγχος αυθεντικότητας ουίσκι με μέθοδο που βασίζεται σε μεταξωτές ετικέτες
spot_img

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ εισάγουν τεχνολογία βρώσιμων μεταξωτών ετικετών, η οποία στο παρελθόν τέσταρε την αυθεντικότητα των φαρμάκων στο ουίσκι.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, εισήγαγε μια καινοτομία για μεταξωτές ετικέτες που στοχεύουν στον εντοπισμό του παραποιημένου ουίσκι. Αυτό, που ουσιαστικά είναι καινούριο στην συγκεκριμένη ανακάλυψη, είναι πως μέχρι τώρα οι ετικέτες αυτές χρησιμοποιούνταν ως τεχνολογία κατά της παραποίησης/απομίμησης για φαρμακευτικά προϊόντα.

- Advertisement -

Πώς λειτουργούν;

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Young Kim, βάσισε τις ετικέτες της σε ένα κυβερνοφυσικό υδατογράφημα. Αυτό συνεπάγεται πως οι φθορίζουσες μεταξωτές ετικέτες μπορούν να εκτυπωθούν με έναν γραμμωτό κώδικα QR ή 2D (δισδιάστατο) τον ​​οποίο ένας καταναλωτής μπορεί να σαρώσει με ένα κινητό τηλέφωνο (smartphone) για να επιβεβαιώσει εάν ένα προϊόν είναι αυθεντικό. 

Kαι, επειδή το μετάξι αποτελεί μια φυσική πρωτεΐνη, είναι ασφαλές για κατάποση και το μελάνι που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση των κωδικών είναι μια βαφή τροφίμων εγκεκριμένη από την FDA (Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων των ΗΠΑ).

Πέρα από τη γνησιότητα, η ετικέτα δίνει πληροφορίες για το ποτό, όπως για την παλαιότητα και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τις γνώσεις της από μια προηγούμενη εργασία της για μεταξωτές ετικέτες σε φάρμακα, οι οποίες πέρα από τη γνησιότητα έδιναν και πρόσθετες πληροφορίες για τη δοσολογία και τις παρενέργειες, και την προσάρμοσαν στο αλκοόλ, σε συνεργασία με επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών στη Νότια Κορέα. Ο λόγος που επέλεξαν το ουίσκι είναι η υψηλότερη περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Οι πρωτεΐνες έγιναν σταδιακά πιο ανθεκτικές στο αλκοόλ, διατηρώντας τη λειτουργικότητά τους ακόμα και για μια περίοδο 10 μηνών, αναφέρει η ιστοσελίδα SecuringIndustry.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα