Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιος εμπιστεύεται τα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα; Νέα μελέτη για την αποδοχή από τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠοιος εμπιστεύεται τα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα; Νέα μελέτη για την αποδοχή από τους καταναλωτές
spot_img

 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την προθυμία των καταναλωτών να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι νέες τεχνολογίες αιχμής επιτρέπουν την επαναπροσέγγιση του τρόπου παραγωγής, επεξεργασίας και κατανάλωσης τροφίμων. Μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης της επισιτιστικής ανασφάλειας είναι η γονιδιακή επεξεργασία των τροφίμων μια μέθοδος που επιτρέπει στους επιστήμονες να αλλάξουν το DNA των οργανισμών. Τα νέα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι από μανιτάρια με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μέχρι ανθεκτικό στην ξηρασία καλαμπόκι και μπανάνες με δυνατό αμυντικό μηχανισμό απέναντι σε μύκητες. 

Οι υποστηρικτές αυτών των τροφίμων λένε ότι η επεξεργασία γονιδίων είναι ταχύτερη και πιο ακριβής από τις παραδοσιακές μεθόδους αναπαραγωγής καλλιεργειών. Μπορεί να αντιμετωπίσει τις ταχέως εξελισσόμενες προκλήσεις για την παραγωγή τροφίμων και να ωφελήσει τους καταναλωτές. Οι επικριτές από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεπιθύμητες συνέπειες και ότι οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες της νομοθεσίας.

Είτε πρόκειται για αλληλουχία DNA, καλλιέργεια φυτικών ιστών ή γονιδιακή επεξεργασία, αυτές οι πρόοδοι έχουν στόχο την ανάπτυξη καλύτερων καλλιεργειών. Το θέμα όμως που είναι εντελώς αβέβαιο είναι πώς οι καταναλωτές θα αποδεχτούν τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, παρόλο που η διαδικασία δημιουργίας τους είναι διαφορετική. 

Μια  νέα μελέτη  από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Food Science and Technology, είναι η πρώτη που μέτρησε τη δημόσια αποδοχή των γενετικά επεξεργασμένων τροφίμων χρησιμοποιώντας ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 καταναλωτών διερευνώντας γιατί θα έτρωγαν ή θα απέφευγαν ενεργά τα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα προκειμένου να κατανοήσουν τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις αποφάσεις τους. 

Οι κοινωνικοί παράγοντες οδηγούν τις αποφάσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα ενός ατόμου να τρώει ή να αποφεύγει τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οφείλεται κυρίως στις κοινωνικές του αξίες και στο πόσο εμπιστεύεται την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και τις περιβαλλοντικές ομάδες.

Οι ειδικοί της βιομηχανίας τροφίμων τείνουν να έχουν τη νοοτροπία ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις για τα τρόφιμα με βάση το κόστος, την εμφάνιση, τη γεύση και το θρεπτικό περιεχόμενο. Αλλά η μελέτη δείχνει ότι όταν πρόκειται για νέα προϊόντα και τεχνολογίες με τις οποίες οι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι, άλλοι παράγοντες παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο, ειδικά οι κοινωνικές και ηθικές αξίες των ανθρώπων και αν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τη βιομηχανία για την προστασία τους, λένε οι ερευνητές

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο πρόθυμοι να τρώνε ωμά ή επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί γενετική επεξεργασία θεωρούν γενικά την επιστήμη και την τεχνολογία ως πρωταρχικό μέσο για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας. Αποδίδουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές τροφίμων και στη βιομηχανία βιοτεχνολογίας της γεωργίας και γενικά δεν έχουν ισχυρές πεποιθήσεις σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων. Τείνουν επίσης να είναι νεότεροι (γενιά Z και millennials κάτω των 30 ετών) με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισόδημα.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν να τρώνε ωμά ή επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί γενετική επεξεργασία είναι πιο δύσπιστοι για την επιστήμη και την τεχνολογία. Δίνουν μεγαλύτερη αξία στον τρόπο παραγωγής των τροφίμων, λέγοντας ότι η ηθική παίζει σημαντικό ρόλο και βασίζονται περισσότερο στις προσωπικές τους πεποιθήσεις ή στις περιβαλλοντικές ομάδες παρά στην κυβέρνηση και τη βιομηχανία. Τα άτομα αυτής της ομάδας τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και να είναι πιο θρησκευόμενοι, μεγαλύτερης ηλικίας και γυναίκες.

Περίπου το 60% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα ήταν πρόθυμες να φάνε και να αποφύγουν σκόπιμα τα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Cisgenic engineering (τροφές με γονιδιακή επεξεργασία)   

Με τη cisgenic engineering, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το CRISPR-Cas, το ZFN ή το TALEN για να τροποποιήσουν ένα συγκεκριμένο τμήμα DNA σε ένα φυτό ή ζώο ή να το αντικαταστήσουν με γενετικό υλικό από ένα σεξουαλικά συμβατό είδος. Η γενετική αλλαγή μεταβιβάζεται στους απογόνους του, όπως η παραδοσιακή αναπαραγωγή. 

Η τεχνολογία είναι νεότερη από τη διαγονιδιακή μηχανική. το πρώτο γενετικά επεξεργασμένο τρόφιμο που μπήκε στην αγορά, μια ποικιλία σόγιας για μαγειρικό λάδι χωρίς τρανς λιπαρά, ήταν ο Μάρτιος του 2019. Σύμφωνα με την ισχύουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία, τα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν χρειάζεται να εγκρίνονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η επισήμανση είναι εθελοντικώς.

Διαγονιδιακή μηχανική (ΓΤΟ)

Με τη διαγονιδιακή μηχανική, οι επιστήμονες εισάγουν γονίδια από άλλο είδος ή γονίδια που κατασκευάστηκαν συνθετικά στο γονιδίωμα ενός φυτού ή ενός ζώου. Η τεχνολογία εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 και σιγά σιγά ήρθε στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα περισσότερα ΓΤΟ,  προορίζονται για ζωοτροφές, αλλά μερικές μπαίνουν απευθείας στις ανθρώπινες δίαιτες, κυρίως μέσω καλαμποκιού, σιροπιού καλαμποκιού, αραβοσιτέλαου, σογιέλαιου, ελαίου canola και κρυσταλλικής ζάχαρης.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση επί του θέματος έως το καλοκαίρι του 2022 για να εγκρίνει νέο κανονισμό το 2023 για τους ΓΤΟ και τα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο