Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανθυγιεινά τρόφιμα: Κάτι αρχίζει να κινείται…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΑνθυγιεινά τρόφιμα: Κάτι αρχίζει να κινείται...
spot_img

Το φωτεινό παράδειγμα της Βρετανίας και η εξέλιξη της Ελλάδας

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Διαβάζουμε καθημερινά για τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά (π.χ. cibum.gr 21.6.22 Σε διατροφολόγο από… 5 ετών τα ελληνόπουλα λόγω παχυσαρκίας! – Cibum ), αλλά το ζητούμενο είναι τι κάνουν οι Αρχές για να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα έρχεται από την Βρετανία.

Η Μεγάλη Βρετανία ξεκινά συγκεκριμένες δράσεις για να περιορίσει την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη (High Fat Salt Sugar, HFFS).

H Βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία που θα είναι σε ισχύ από 1.10.22 ώστε να μειωθούν οι προωθητικές δράσεις των HFFS τροφίμων. Η νομοθεσία απαγορεύει την πώληση αυτών των τροφίμων ως «με την αγορά ενός, δωρεάν το δεύτερο» ή να υπάρχουν stands σε σημεία κλειδιά στα supermarkets, όπως στις εισόδους, δίπλα στα ταμεία ή στα τελειώματα των ραφιών – όπου πέφτει το μάτι των καταναλωτών.

Αυτοί οι περιορισμοί θα ισχύσουν για επιχειρήσεις με >50 εργαζομένων.

Όσο για την Ελλάδα κάτι αρχίζει να… κινείται με την πρωτοβουλία “Pledge” του ΣΕΒΤ αλλά η συμμετοχή των εταιρειών είναι εθελοντική -κώδικας αυτοδέσμευσης- και μάλλον απέχουμε πολύ από το να γίνει υποχρεωτική…

Η σχετική νομοθεσία της Βρετανίας είναι εδώ

https://www.gov.uk/government/publications/restricting-promotions-of-products-high-in-fat-sugar-or-salt-by-location-and-by-volume-price/restricting-promotions-of-products-high-in-fat-sugar-or-salt-by-location-and-by-volume-price-implementation-guidance#summary

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. So is sugar sweetened beverages (SSB) a high cause of diabetes and obesity among younger people today. From personal findings, an average person will prefer to take this product 5 times more in a state of excitement than taking water. Many of this product advert promote them to serve as alternative to satisfy daily calories requirement and that as a case has promoted a larger % of individual to take this in state of urgency or thirst which most time results to addiction without taking proper green diet.
    Junks and SSB are part of the primary elicitor of this disease and should be cut drastically in the market using appropriate standardized scales as a non-therapeutic intervention.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

210 ανακλήσεις σαμπουάν, αφρόλουτρων και καλλυντικών τον Δεκέμβριο – Περιέχουν επικίνδυνα χημικά

Δείτε τη λίστα με τα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Προσοχή: Πωλείται στην Ελλάδα επικίνδυνο τσάι με καρκινογόνα μηχανέλαια (φωτο)

Πράσινο τσάι με αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων, πωλείται στην Ελλάδα και σε άλλες 17 χώρες.

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο