Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες λύνουν το πρόβλημα της διατήρησης βάρους μετά από δίαιτα

Η ευελιξία της διατροφής είναι το κλειδί για να καταστεί βιώσιμη η απώλεια και η διατήηση του βάρους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕπιστήμονες λύνουν το πρόβλημα της διατήρησης βάρους μετά από δίαιτα
spot_img

Η ευελιξία της διατροφής είναι το κλειδί για να καταστεί βιώσιμη η απώλεια και η διατήηση του βάρους

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα με βάση τα στοχευμένα επίπεδα πρωτεΐνης και φυτικών ινών, υποσχέθηκε ότι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν τα περιττά κιλά και να διατηρήσουν το βάρος τους.

Το Πρόγραμμα Εξατομικευμένης Βελτίωσης Διατροφής είναι μια αυτοκαθοδηγούμενη προσέγγιση που περιλαμβάνει εύχρηστα εργαλεία, σύμφωνα με τους διατροφολόγους του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign που δημιούργησαν το iDip.

«Το πρόγραμμά μας δεν παρέχει ούτε προσφέρει ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής ή συνταγές για να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες», δήλωσε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Mindy H. Lee, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Δεν αποκλείουμε ομάδες τροφίμων όπως κάνουν τα προγράμματα με χαμηλούς υδατάνθρακες ή χαμηλά λιπαρά. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να ενδυναμωθούν όσοι κάνουν δίαιτα να κάνουν ενημερωμένες επιλογές, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους βιώσιμο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους».

Η ευελιξία της διατροφής είναι το κλειδί για να καταστεί βιώσιμη η απώλεια βάρους και η συντήρηση, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Manabu T. Nakamura , καθηγητής διατροφής στο πανεπιστήμιο.

«Το πρόβλημα με τα διαθέσιμα εμπορικά προγράμματα και προϊόντα απώλειας βάρους είναι ότι το μέγεθος της απώλειας βάρους των ατόμων που κάνουν δίαιτα δεν είναι μεγάλο», είπε. «Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να το διατηρήσουν”.

«Εάν ακολουθούν το πρόγραμμα ή καταναλώνουν μόνο τα τρόφιμα που τους λένε για τέσσερις ή έξι μήνες, χάνουν ένα ορισμένο ποσό βάρους, αλλά όταν σταματούν να ακολουθούν το πρόγραμμα ή να αγοράζουν τα προϊόντα, το βάρος επανέρχεται αμέσως. Και αυτό είναι πολύ αποθαρρυντικό για αυτούς».

Ένα οπτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές σχεδιάζει την πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών από όσους κάνουν δίαιτα, βοηθώντας τους να επιλέγουν τροφές που μειώνουν τις συνολικές θερμίδες τους χωρίς να μειώνουν τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες τους.

Με βάση τις διατροφικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τα Ινστιτούτα Ιατρικής, το οπτικό εργαλείο iDip απεικονίζει την πυκνότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών των τροφίμων ανά θερμίδα μαζί με ένα εύρος στόχου για τα γεύματα. Το εργαλείο βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν γεύματα με περίπου 80 γραμμάρια πρωτεΐνης και 20 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά ενώ περιορίζει την πρόσληψή τους σε λιγότερες από 1.500 θερμίδες την ημέρα.

Σε ηλικία 24-59 ετών, όλοι οι συμμετέχοντες στην αρχική κλινική δοκιμή είχαν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 28, κατατάσσοντάς τους στις κατηγορίες υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Σύμφωνα με τις αυτοαναφορές των συμμετεχόντων, είχαν παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και είχαν δοκιμάσει δύο ή περισσότερα εμπορικά προγράμματα διατροφής ή προϊόντα απώλειας βάρους στο παρελθόν.

Οι συμμετέχοντες ζυγίζονταν καθημερινά στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά με δυνατότητα wifi και οι ερευνητές παρείχαν σε κάθε άτομο ένα διάγραμμα κάθε εβδομάδα που έδειχνε την πρόοδό τους στην απώλεια βάρους, τον επιδιωκόμενο ρυθμό απώλειας και το βάρος στόχου έξι μηνών.

Το ημερήσιο ζύγισμα και τα εβδομαδιαία διαγράμματα ανατροφοδότησης επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να παρακολουθούν την πρόοδό τους χωρίς να μετρούν θερμίδες ή να συμπληρώνουν ένα καθημερινό ημερολόγιο τροφίμων, κάτι που μπορεί να είναι κουραστικό, χρονοβόρο και ανακριβές, είπε ο Nakamura.

«Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, κανένας πολιτισμός δεν μετρούσε θερμίδες», είπε ο Νακαμούρα. «Και γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Όμως το καθημερινό ζύγισμα και η καταγραφή της τάσης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Είναι εύκολο να διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και είναι μια καλή συνήθεια για όποιον θέλει να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το βάρος του».

Κατά τη διάρκεια του 12μηνου προγράμματος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 22 εκπαιδευτικές συνεδρίες υπό την καθοδήγηση εγγεγραμμένων διαιτολόγων. Αυτές περιελάμβαναν 19 ομαδικές διαλέξεις που πρόσφεραν διατροφικές πληροφορίες και εξήγησαν πώς να εφαρμόσετε αυτή τη γνώση στα ψώνια και τη μαγειρική. Οι διαλέξεις επικεντρώθηκαν επίσης στα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και στον τρόπο πλοήγησης στα οροπέδια απώλειας βάρους και στη συντήρηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 12 από τους 14 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Οι μισοί πέτυχαν τον στόχο των ερευνητών να χάσουν τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους και το διατήρησαν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης φάσης παρακολούθησης, είπε ο Lee.

Αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρός, οι ερευνητές είπαν ότι απέδειξε τη σκοπιμότητα του προγράμματος.

Μια τρίτη κλινική δοκιμή του iDip βρίσκεται σε εξέλιξη με 30 συμμετέχοντες και τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα. Στο τέλος της εξάμηνης φάσης απώλειας βάρους, οι συμμετέχοντες έχουν χάσει περίπου το 6,5% του σωματικού τους βάρους, είπε ο Lee.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο