Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ αναβάλλει τους περιβαλλοντικούς κανόνες για να ενισχύσει την παραγωγή δημητριακών εν μέσω του πολέμου

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ αναβάλλει τους περιβαλλοντικούς κανόνες για να ενισχύσει την παραγωγή δημητριακών εν μέσω του πολέμου
spot_img

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε μια δέσμη μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την παραγωγή σιτηρών σε ολόκληρη την ΕΕ και ενδεχομένως να καλύψουν το κρίσιμο εμπορικό χάσμα που προκαλεί επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως.

Η Επιτροπή προτείνει προσωρινή βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση από τους κανόνες για την αμειψισπορά και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στις αρόσιμες εκτάσεις. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για σιτηρά που προορίζονται για προϊόντα διατροφής και εκτιμάται ότι θα μειώσει την παραγωγή 1,5 εκατομμυρίου εκταρίων σε σύγκριση με σήμερα.

Μια παρέκκλιση ενός έτους από τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που περιλαμβάνει την αμειψισπορά και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στις αρόσιμες εκτάσεις θα δώσει στους γεωργούς κάποιο βελτιωμένο περιθώριο ελιγμών ώστε να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή σιτηρών τους.

Η Επιτροπή δικαιολογεί την κίνηση λόγω των «αβεβαιοτήτων που απορρέουν ιδίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια απότομη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και έχει αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση για γεωργικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει η EC.

«Συγκεκριμένα, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού κινδυνεύει τόσο από το σοκ εφοδιασμού που απορρέει από το μέγεθος της Ουκρανίας και το μερίδιο της Ρωσίας στις αγορές σιταριού όσο και από το σοκ στο κόστος των εισροών, ειδικά στο φυσικό αέριο, τα αζωτούχα λιπάσματα και το οξυγόνο», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Βοηθώντας στον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας

Με τη νέα πρόταση, οι γεωργοί δεν θα χρειαστεί να έχουν το 4% των καλλιεργειών τους προοριζόμενο για σκοπούς βιοποικιλότητας έως το 2023, με καθυστέρηση έως το 2024. Εξαιρέσεις γίνονται για καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή ζώων, οι οποίες δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την παρέκκλιση.

«Κάθε τόνος δημητριακών που παράγονται στην ΕΕ θα συμβάλει στην αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως», προσθέτει η EC.

«Είναι θεμελιώδους σημασίας η ΕΕ να συμβάλει στην κάλυψη του παραγωγικού χάσματος για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης σιταριού και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας», προσθέτει ο Janusz Wojciechowski, επίτροπος γεωργίας της ΕΕ.

Τον Μάρτιο, η ΕΚ εφάρμοσε ταχεία δράση για να επιτρέψει την παραγωγή οποιωνδήποτε καλλιεργειών για τρόφιμα και ζωοτροφές σε εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκτάσεων πρωτεϊνούχων καλλιεργειών ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων εκταρίων. Αυτό θα αυξήσει την αύξηση των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών κατά 19% το 2022. επιπλέον, οι καλλιέργειες ηλιόσπορου στην ΕΕ θα αυξηθούν επίσης φέτος κατά 6,9%, σύμφωνα με την EC.

«Ενώ η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για τα τρόφιμα, με τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, και η ενιαία αγορά της ΕΕ αναμένεται για άλλη μια φορά να αποδείξει την ικανότητά της να απορροφά τους κραδασμούς, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα λόγω των υψηλών τιμών και των πληθωριστικών πιέσεων», εξηγεί το Συμβούλιο της ΕΕ.

Πράσινες ανησυχίες

Η καθυστέρηση των νέων κανόνων της ΚΓΠ θα έχει αναπόφευκτο κόστος για το περιβάλλον, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερη γη.

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αποτέλεσμα μιας προσεκτικής εξισορρόπησης μεταξύ της παγκόσμιας διαθεσιμότητας τροφίμων και της οικονομικής προσιτότητας, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου. Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην Πράσινη Συμφωνία», υποστηρίζει ο φορέας.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίστηκαν ορισμένα πλήγματα στην πλάτη των περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της ΕΕ στον γεωργικό τομέα. Η IFOAM Organics Europe επισήμανε τον περασμένο μήνα ότι το 25% των βιολογικών γεωργικών εκτάσεων έως το 2030 υπολείπεται κατά πολύ, καθώς οι περισσότερες χώρες είναι εκτός στόχου.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβήτησε επίσης την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δράση για το Κλίμα για τα έτη 2014-2020, λέγοντας ότι υπερεκτιμήθηκε έως και 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τιμές των σιτηρών αυξάνονται κατά 27% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ένα άλλο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο – για τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 ενδέχεται να είναι βραχύβιο, καθώς οι χώρες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον στόχο και ζητούν την ανάγκη για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις πριν θέσουν υποχρεωτικούς στόχους μείωσης. Τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα δεν μπορεί να έχει ως τίμημα την επισιτιστική ασφάλεια ή την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της ΕΕ.

Πηγή: Food Ingredients First

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα