Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά κρυώνει το φαγητό όταν το φυσάμε;

ΑρχικήΟικιακάΤελικά κρυώνει το φαγητό όταν το φυσάμε;
spot_img

Είναι το φύσημα των ζεστών τροφίμων και ποτών αποτελεσματική μέθοδος να κρυώσουν ή απλά χάσιμο χρόνου;

Αν και μπορεί να μην γνωρίζoυμε τις ακριβείς θερμοκρασίες, αποτελεί κοινή παραδοχή και γνώση πως, αν κανείς φάει ή πιεί κάτι πολύ καυτό θα καεί. Ενστικτωδώς, οι περισσότεροι από εμάς φυσάμε το καυτό φαγητό ή ρόφημα για να κρυώσει. Αλλά είναι πράγματι μια μέθοδος που αποφέρει αποτελέσματα στο να κρυώσει το φαγητό ή απλώς φυσάμε ζεστό αέρα σε κάτι καυτό;

Όταν φυσάμε ένα ρόφημα ή φαγητό που καίει, στέλνουμε σε αυτό αέρα κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας ( κατά μέσο όρο 36,6 βαθμούς) για να αντικαταστήσουμε τον θερμότερο αέρα. Επειδή ο αέρας γύρω από την κούπα ή το πιάτο είναι πλέον πιο δροσερός, αυξάνει τον ρυθμό μεταφοράς θερμότητας.

Θεωρητικά, μια ζεστή σούπα σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο να κρυώσει στο εσωτερικό της από ότι αν βρισκόταν σε ένα κρύο, όπως ακριβώς και ένα παγωτό θα έλιωνε πιο γρήγορα σε ένα ζεστό δωμάτιο. Επιπλέον, το φαγητό από μόνο του σε ένα δοχείο χάνει διαρκώς θερμότητα μεταφέροντας ενέργεια σε αυτό, γνωστό και ως αγωγιμότηταΟπότε, φυσώντας πάνω στο φαγητό, η αγωγιμότητα επιταχύνεται.

Όσον αφορά τρόφιμα που περιέχουν πολλή υγρασία, η ψύξη ενεργοποιείται επίσης με την εξάτμιση. Τότε είναι που η αναπνοή μας απομακρύνει τους υδρατμούς από την επιφάνεια του θερμαινόμενου στοιχείου, επιτρέποντας σε περισσότερα από τα μόρια του νερού να εξατμιστούν. Επειδή η ψύξη με εξάτμιση είναι πιο αποτελεσματική, πιθανότατα είναι ευκολότερο να φυσήξουμε αποτελεσματικά τα υγρά από τα στερεά τρόφιμα. Εξίσου αποτελεσματικό είναι το κόψιμο του φαγητού σε μικρότερα κομμάτια, για τα στερεά, όμως, τρόφιμα.

Όσο πιο ζεστό είναι το φαγητό ή το ποτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία, επομένως είναι καλύτερο να φυσάμε με ζεστά πράγματα. Εάν κάτι είναι απλώς ζεστό, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή διαφορά στη θερμότητα, ουτωσώστε να κρυώσει με την ανάσα μας.

Οπότε η απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι ναι, αλλά παραδόξως και στα δύο σκέλη! Ό τι και να κάνετε, σας συνιστούμε προσοχή στα εγκαύματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα