Πώς να ξεχωρίζετε 3 από τα βασικότερα είδη ουίσκι που υπάρχουν.
Ουίσκι, σκωτσέζικο, μπέρμπον, σε κάποιον που δεν είναι γνώστης του ποτού, όλα αυτά φαντάζουν τα ίδια. Ήρθε, όμως, η ώρα να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις διαφορές τους.
Μπέρμπον (bourbon)
Το όνομα bourbon προέρχεται στην πραγματικότητα από μια περιοχή γνωστή ως Old Bourbon, γύρω από τη σημερινή κομητεία Bourbon, στο Κentucky των ΗΠΑ.
Η παρασκευή μπέρμπον απαιτεί το ουίσκι να πληροί αυστηρά κριτήρια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mental Floss, για να ονομαστεί μπέρμπον ένα ουίσκι, ο πολτός του, δηλαδή το μείγμα των κόκκων από το οποίο αποστάζεται το προϊόν, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Ο υπόλοιπος πολτός συνήθως γεμίζεται με βυνοποιημένο κριθάρι και σίκαλη ή σιτάρι.
Στη συνέχεια, ο πολτός πρέπει να αποσταχθεί σε ποσότητα 80% αλκοόλ ή λιγότερο και να μπει στο βαρέλι, φτάνοντας την περιεκτικότητα περίπου 62,5% σε αλκοόλ. Επίσης, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα. Τέλος, το απόσταγμα πρέπει να παλαιωθεί σε νέο απανθρακωμένο δρύινο βαρέλι.
Η διαφορά του σκωτσέζικου ουίσκι με ουίσκι και μπέρμπον
Η κύρια διαφορά μεταξύ σκωτσέζικου ουίσκι και απλού ουίσκι είναι γεωγραφική, αλλά περιλαμβάνει, επίσης, διαφορές σε ορισμένα συστατικά. Το σκωτσέζικο είναι ουίσκι παρασκευάζεται στη Σκωτία, ενώ το ουίσκι δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό. Επιπλέον, το σκωτσέζικο ουίσκι παρασκευάζεται κυρίως από βυνοποιημένο κριθάρι, ενώ το μπέρμπον αποστάζεται από καλαμπόκι.
Tennessee και Jack Daniel’s: τι θεωρούνται;
Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το Tennessee και το Jack Daniel’s δεν είναι μπέρμπον. Η διαφορά των δύο με το μπέρμπον είναι στην απόσταξη. Χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο του Tennessee φιλτράρεται μέσω κάρβουνου σφενδάμου, σε αντίθεση με τη διαδικασία για το μπέρμπον που είδαμε παραπάνω. Αυτό το φιλτράρισμα είναι γνωστό ως Lincoln County Process και είναι αυτό που διακρίνει το ουίσκι Tennessee από το μέσο bourbon.