Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Γιατί είναι αναγκαία τα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α σε όλους τους εργαζόμενους

ΑρχικήΝέαΕστίαση: Γιατί είναι αναγκαία τα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α σε όλους τους εργαζόμενους
spot_img

Η ηπατίτιδα Α μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για μια επιχείρηση τροφίμων, για αυτό και ο εμβολιασμός του προσωπικού της κατά του ιού είναι αναγκαίος.

Η αμερικανική Εθνική Ένωση Εστιατορίων προτείνει στα μέλη της ένα ισχυρό “φάρμακο” κατά του κινδύνου χρεοκοπίας: τον εμβολιασμό όλων των εργαζόμενων στην παρασκευή και το σερβίρισμα φαγητού με το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α. Τι σχέση μπορεί να έχει μια επιδημία ηπατίτιδας Α’  με μια επιχειρηματική χρεοκοπία;

Την απάντηση τη δίνει το παράδειγμα μιας οικογενειακής επιχείρησης εστιατορίων στο Roanoke της Βιρτζίνια των ΗΠΑ με την επωνυμία Famous Antony. Η επιχείρηση κατέρρευσε απλά και μόνο επειδή ένας υπάλληλος δεν είχε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α, καθώς μετέδωσε σε 50 πελάτες της επιχείρησης την ασθένεια, με ορισμένους, μάλιστα να χρειάζονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ 4 πέθαναν.

 Η επιδημία ηπατίτιδας Α εκδηλώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου του 2021 στο Roanoke City της Βιρτζίνια. Το κέντρο υγείας ενημερώθηκε στις 21/9/2021, μετά την αναφορά του πρώτου κρούσματος σε  τοπικό νοσοκομείο. Τα υπουργεία Υγείας του Ronanoke  και της Βιρτζίνια έκαναν ανίχνευση της πορείας της επιδημίας και εντόπισαν τρία καταστήματα της αλυσίδας Famous Anthony συνδεδεμένα με τα κρούσματα.

Μέχρι τον Νοέμβριο είχαν εντοπιστεί  52 πρωτογενή κρούσματα, ηλικίας 30 έως 82 ετών. Ενας μάγειρας που εργαζόταν σε πολλά εστιατόρια του Famous Anthony βρέθηκε ότι είχε μολυνθεί από ηπατίτιδα Α, όπως και η μητέρα και ο γιος του. Κατά τους αρμόδιους επιθεωρητές  «ο χειριστής μολυσματικών τροφίμων δεν έκανε το σωστό πλύσιμο των χεριών ή δεν ακολούθησε την υποχρέωση χρήσης γαντιών». Η  εξάπλωση από άτομο σε άτομο θεωρήθηκε ο πιο πιθανός τρόπος ξεσπάσματος της επιδημίας. Η μόλυνση του περιβάλλοντος θεωρήθηκε επίσης πιθανός τρόπος μετάδοσης.

 Η έκθεση στον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV) μπορεί να προκαλέσει οξεία λοίμωξη του ήπατος που είναι τυπικά ήπια και υποχωρεί από μόνη της. Τα συμπτώματα και η διάρκεια της ασθένειας ποικίλλουν πολύ, με πολλά άτομα να μην παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Ο πυρετός και ο ίκτερος είναι δύο από τα συμπτώματα που σχετίζονται περισσότερο με τη μόλυνση από HAV.

Η μετάδοσή της γίνεται κυρίως μέσω του στόματος και γι’ αυτό μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού και μολυσμένων τροφίμων, και μέσω στενής προσωπικής επαφής με μολυσμένο άτομο.  Τα τελευταία χρόνια είναι συχνές οι εξάρσεις κρουσμάτων μέσω τροφών.

Τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με πρόσφατες επιδημίες είναι τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα μαλάκια, τα λαχανικά, τα μαλακά φρούτα, οι χυμοί και μπορούν να μολυνθούν σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης. Γι’ αυτό, εκτός από τους κανόνες προσωπικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών πριν έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, γάντια, μάσκες), η σύσταση για τους χειριστές τροφίμων είναι ο εμβολιασμός, Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α είναι κατά 95% αποτελεσματικό και έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 χρόνια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα