Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα ετικέτα στο γάλα: «Χωρίς Αντιβιοτικά»

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΝέα ετικέτα στο γάλα: «Χωρίς Αντιβιοτικά»
spot_img

Ερευνητές προτείνουν την εφαρμογή μιας νέα ετικέτας που θα υποδεικνύει υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ανοίγοντας μία νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες καθώς μπορεί να ανοίξει μία νέα μεγάλη αγορά. Δημοσκόπηση έδειξε πως οι καταναλωτές εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν γάλα από αγελάδες που λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο – εφόσον η τιμή δεν είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό γάλα.

Οι ερευνητές μάλιστα προτείνουν μια νέα ετικέτα για το γάλα που υποδεικνύει υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (responsible antibiotic use – RAU) , η οποία θα αξιοποιήσει την τάση των καταναλωτών για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στις εμπορικές γαλακτοκομικές φάρμες. Η μελέτη έδειξε πως οι καταναλωτές προτιμούν το γάλα με την ετικέτα RAU από το γάλα χωρίς αυτήν την ετικέτα. Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ μια παρόμοια ετικέτα για πιστοποιημένη υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (CRAU) χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία πουλερικών. Η CRAU δείχνει περιορισμένη χρήση αντιβιωτικών, στην παραγωγή πουλερικών. 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα σε ενήλικες διαπιστώνοντας ότι οι μισοί ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν γάλα με ετικέτα RAU. Διοργάνωσαν επίσης μια τυχαιοποιημένη, πειραματική δημοπρασία η οποία έδειξε ότι οι αγοραστές ήταν επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν για το γάλα με ετικέτα RAU, αλλά μόνο λίγο παραπάνω από ό,τι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για τα χωρίς ετικέτα κουτιά.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη αγορά για το γάλα RAU, εφόσον η τιμή δεν είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό γάλα, επομένως είναι μια πιθανή νέα επιλογή για τους συμβατικούς κτηνοτρόφους», δήλωσε ο Robert Schell, MS ’19, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό αρχικό βήμα για τη διερεύνηση της στάσης των καταναλωτών απέναντι σε μια ετικέτα RAU και την πιθανή αγορά της για τους συμβατικούς αγρότες, είπαν οι ερευνητές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα