Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πανεπιστήμια Θεσσαλίας & Ιωαννίνων: Παραγωγή ελαιολάδου εμπλουτισμένου με πολυφαινόλες που εξάγονται από λύματα ελαιοτριβείων!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠανεπιστήμια Θεσσαλίας & Ιωαννίνων: Παραγωγή ελαιολάδου εμπλουτισμένου με πολυφαινόλες που εξάγονται από λύματα ελαιοτριβείων!
spot_img

Η ελληνική μελέτη ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για τον βιώσιμο χειρισμό των λυμάτων ελαιοτριβείων, αλλά και για την παραγωγή ελαιόλαδου με υψηλότερη διατροφική αξία.

Η ζήτηση για ελαιόλαδο αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως. Στην περιοχή της Μεσογείου, που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, μια τεράστια ποσότητα αγροτοβιομηχανικών λυμάτων παράγεται από τη βιομηχανία επεξεργασίας ελιάς. Τα υπολείμματα λυμάτων ελαιοτριβείου (OMW) αποτελούνται από στερεά απόβλητα—αποτελούμενα από πολτό ελιάς—καθώς και υγρά απόβλητα—αποτελούμενα από λαχανικά και πρόσθετο νερό που παράγεται κατά τη μετάγγιση. Τα OMW δημιουργούν υψηλά επίπεδα ρύπων λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτοτοξικές και αντιβακτηριακές πολυφαινολικές ουσίες, οι οποίες αντιστέκονται στη βιολογική αποδόμηση. Η επεξεργασία και η απόρριψη των λυμάτων έχει γίνει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Έτσι, οι χώρες παραγωγής ελαιολάδου αντιμετωπίζουν μια σοβαρή πρόκληση να βρουν μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμη λύση για το χειρισμό και την απόρριψη των OMW.

Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, και το Τμήμα Κτηνοτροφίας και Διατροφής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  καθώς και από το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi στο ειδικό τεύχος Εκχύλιση, Χημεία και Χρήση Δραστικών Συστατικών από Απόβλητα και Υποπροϊόντα Αγροδιατροφής) είχε στόχο την ανάκτηση των πολυφαινολικών ουσιών από OMW με την εφαρμογή της μεθόδου CPE (εξαγωγή βιοδραστικών ουσιών μέσω εξαγωγής σημείων νέφους)  και τον εμπλουτισμό του ελαιολάδου με τις ανακτημένες πολυφαινολικές ουσίες. Η σταθερότητα των πολυφαινολών είναι μια σημαντική παράμετρος σε αυτόν τον εμπλουτισμό. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν γαλακτωματοποιητές, όπως η λεκιθίνη.

Στη μελέτη η μέθοδος εκχύλισης σημείου νέφους, η οποία χρησιμοποιούσε λεκιθίνη ως γαλακτωματοποιητή σε συγκέντρωση 3%, παρήγαγε σημαντική απόδοση ανάκτησης των μικκυλιακών διασπορών. Τα μεγέθη δειγμάτων μικκυλιακής διασποράς μειώθηκαν μετά την υπερήχηση καθώς η συγκέντρωση αυξήθηκε. Η συγκέντρωση των ολικών πολυφαινολών στα δείγματα ελαιολάδου αυξήθηκε στο 42,2% με την προσθήκη 0,5% μικκυλιακών διασπορών. Το δείγμα ελαίου 75 ετών έδειξε αρχικά σταθερότητα, αλλά η συνολική συγκέντρωση πολυφαινόλης αυξήθηκε σημαντικά μετά από τέσσερις μήνες. Επιπλέον, στο δείγμα αυτό παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των ελεύθερων ριζών σε σύγκριση με άλλα δείγματα.  Τα χρώματα των δειγμάτων παρέμειναν αμετάβλητα, δεν φαινόταν ίζημα και το άρωμα του ελαιολάδου ήταν φρουτώδες και ευχάριστο. 

Συμπερασματικά αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών εξαγωγής πολυφαινολικών συστατικών από τα λύματα ελαιοτριβείων, η χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων στη βιομηχανία ελαιολάδου καθώς και σε βελτιώσεις στη διατροφική ποιότητα των προϊόντων διατροφής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα