Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς μπορούμε να προβλέπουμε την αποδοχή ενός νέου τροφίμου;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠώς μπορούμε να προβλέπουμε την αποδοχή ενός νέου τροφίμου;
spot_img

H επιστήμη της αισθητηριακής αξιολόγησης νέων προϊόντων.

Την περασμένη Δευτέρα γράφαμε για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και το marketing.

Σήμερα, καλό είναι να δούμε λίγα περισσότερα σχετικά με το τι είναι η λεγόμενη sensory analysis και πώς μπορεί να μας βοηθήσει στην έρευνα για παραγωγή και σχεδιασμό νέων τροφίμων.

Η αισθητηριακή ανάλυση (sensory analysis) είναι μια επιστημονική προσέγγιση για την πρόκληση, τη μέτρηση, την ανάλυση και την ερμηνεία των αποκρίσεων σε αγαθά μέσω των πέντε αισθήσεων: όραση, όσφρηση, αφή, γεύση και ήχος.

Η αισθητηριακή ανάλυση (ή η αισθητηριακή αξιολόγηση ) είναι ένας επιστημονικός κλάδος που εφαρμόζει αρχές πειραματικού σχεδιασμού και στατιστικής ανάλυσης στη χρήση των ανθρώπινων αισθήσεων, για τους σκοπούς της αξιολόγησης καταναλωτικών προϊόντων. Η διαδικασία απαιτεί ομάδες αξιολογητών, στους οποίους ελέγχονται τα προϊόντα, και καταγραφή των απαντήσεων που δόθηκαν από αυτούς. Με την εφαρμογή στατιστικών τεχνικών στα αποτελέσματα είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα και ιδέες σχετικά με τα υπό δοκιμή προϊόντα.

Πιο πολλά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εδώ μπορείτε να δείτε μια μελέτη μας που χρησιμοποιήσαμε sensory analysis για να μελετήσουμε την επίδραση της sous-vide θερμικής επεξεργασίας στην αποδοχή του σολομού.  

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα