Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χρώμιο στο νερό: Το “δούλεμα” με τη νέα νομοθεσία πάει σύννεφο!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΧρώμιο στο νερό: Το "δούλεμα" με τη νέα νομοθεσία πάει σύννεφο!
spot_img

Ο νομοθέτης αποδέχεται μεν την τοξικότητα του χρωμίου θεσπίζοντας νέο ανώτερο όριο αλλά από το… 2036!

Κάθε πρωινό που φτάνω στο γραφείο μου, φτιάχνω καφέ και αρχίζω την ημερήσια ανάγνωση των νέων και των εξελίξεων με το… cibum.gr.

Έτσι έκανα και πριν από 2 βδομάδες και το μάτι μου έπεσε σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Χριστίνας Κοψίνη για την νέα νομοθεσία για το νερό.

Η καλή συνάδελφος γράφει σε εκείνο το άρθρο για τα επικαιροποιημένα πρότυπα ασφάλειας, τις διατάξεις συμμόρφωσης για τα προϊόντα που περιέχουν ή χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, την διαχείριση των κινδύνων ποιότητας, τη συνεχή επιτήρηση για μικροπλαστικά, για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τους νέους τύπους χημικών ουσιών.

Μιας και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σχετικά με το νερό (από τα χρόνια που άρχισα να ασχολούμαι με το νερό στον Ασωπό στη Βοιωτία και στη Μεσσαπία στην Εύβοια), έψαξα λίγο παραπάνω τα νέα όρια για τα βαρέα μέταλλα. Ειδικά για το χρώμιο.

Σήμερα, το όριο για το χρώμιο είναι 50μg/l παρά τις προσπάθειές μας επί χρόνια να μπει χωριστό νομικό όριο για το εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)].

Ακόμα και η Καλιφόρνια που θέσπισε χωριστό όριο για το Cr(VI), αναγκάστηκε να το αποσύρει…(λόγω διαφόρων πιέσεων…). Έτσι σήμερα σε όλες τις πολιτείες στις ΗΠΑ, το όριο για το χρώμιο στο πόσιμο νερό είναι 100μg/l αλλά στην Καλιφόρνια είναι 50μg/l, όπως και στην ΕΕ.

Και τι λέει η νέα οδηγία για το πόσιμο νερό σχετικά με το χρώμιο;

Θεσπίζεται νέα παραμετρική τιμή για το χρώμιο! Αλλά από τις 12.1.2036! Ναι καλά διαβάσατε! Επί λέξει ο κανονισμός λέει για το χρώμιο : «Η παραμετρική τιμή 25 μg/l επιτυγχάνεται το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου 2036. Η παραμετρική τιμή για το χρώμιο μέχρι την εν λόγω ημερομηνία είναι 50 μg/l».

Δηλαδή, ο νομοθέτης αποδέχεται ότι υπάρχει θέμα με την τοξικότητα του χρωμίου και άρα μειώνει στο μισό το νομικό όριο αλλά δίνει και 13 χρόνια στους παραγωγούς νερού να βρουν λύση να μειώσουν το χρώμιο στο νερό.

Μας κοροϊδεύουν;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα