Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από σήμερα σε ισχύ οι νέοι Ευρωπαϊκοί κανόνες για το πόσιμο νερό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπό σήμερα σε ισχύ οι νέοι Ευρωπαϊκοί κανόνες για το πόσιμο νερό
spot_img

Eπικαιροποιημένα πρότυπα ασφάλειας, διατάξεις συμμόρφωσης για τα προϊόντα που περιέχουν ή χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, διαχείριση των κινδύνων ποιότητας, συνεχής επιτήρηση για μικροπλαστικά, ενδοκρινικούς διαταράκτες και νέους τύπους χημικών ουσιών.

Της Χριστίνας Κοψίνη

Στο εξής  τα κράτη μέλη της Ε.Ε. καλούνται να βελτιώσουν και να διατηρήσουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους, και ιδίως για τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, υλοποιώντας τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια του πόσιμου νερού.

Eπικαιροποιημένα πρότυπα ασφάλειας, νέα βελτιωμένη μεθοδολογία για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων ποιότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού νερού, καθιέρωση λίστας επιτήρησης για τις αναδυόμενες ουσίες όπως τα μικροπλαστικά και οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, καθώς και οι νέοι τύποι των χημικών ουσιών που πρέπει να παρακολουθούνται.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά στοιχεία που εισήγαγε για την ασφάλεια του νερού η νέα Οδηγία που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και όφειλαν μέχρι σήμερα, 12/1/22 να την ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο τα κράτη- μέλη.

Η νέα Οδηγία για τις απαιτήσεις και τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και της πρόσβασης σε αυτό εισάγει και διατάξεις συμμόρφωσης για τα προϊόντα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε επαφή με το πόσιμο νερό. 

Επίσης αντιμετωπίζει τις διαρροές νερού, καθώς σήμερα, κατά μέσο όρο, το 23% των επεξεργασμένων υδάτων στην ΕΕ χάνεται κατά τη διανομή. 

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ένα από τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για το πόσιμο νερό, σύμφωνα με τη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης που ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Αυτό ανταποκρίνεται επίσης στην πρώτη επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, “Right2Water”, η οποία συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές για την υποστήριξη της βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους

Το ιστορικό της Οδηγίας για το πόσιμο νερό

Αναδυόμενα φαινόμενα όπως η αυξανόμενη λειψυδρία, οι ξηρασίες, καθώς και νέες ουσίες όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα ή τα μικροπλαστικά μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες προκλήσεις, η Επιτροπή είχε προτείνει ήδη από το 1998 την επικαιροποίηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό, με στόχο τη διατήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού μακροπρόθεσμα και την προστασία των καταναλωτών από αυτούς τους νέους πιθανούς κινδύνους. Η πρόταση εγκρίθηκε από τους νομοθέτες το 2020 ως αναδιατυπωμένη οδηγία για το πόσιμο νερό και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Ιανουαρίου 2021. Τα κράτη μέλη έπρεπε να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο και να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της έως τις 12 Ιανουαρίου 2023. Η αναδιατυπωμένη οδηγία για το πόσιμο νερό αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής της ΕΕ για τα ύδατα, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των πρόσφατων προτάσεων της Επιτροπής σχετικά με τις αναθεωρήσεις της οδηγίας για τα πρότυπα ποιότητας του περιβάλλοντος, της οδηγίας για τα υπόγεια ύδατα και της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Αναλυτικό το νομοθετικό πλαίσιο :https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020L2184&from=EL

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα