Για να επιβιώσουν στις νέες κλιματικές συνθήκες, τα φυτά προσαρμόζουν τον μεταβολισμό τους, γεγονός που επηρεάζει τη θρεπτική τους αξία.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, όχι μόνο οδηγούν σε σημαντική μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών αλλά αλλάζουν και τη δομή τόσο του βλαστού του φυτού όσο και του ριζικού συστήματος, συνήθως με αρνητικό τρόπο.
Εκτός από τη μείωση της βιομάζας, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση επειδή το θερμικό στρες στα φυτά μεταβάλλει τη φυσιολογία και τη βιοχημεία τους επηρεάζει φυτοορμόνες, δομές μεμβρανών, χλωροπλάστες και μιτοχόνδρια διαφορετικών ειδών φυτών. Για να επιβιώσουν, τα φυτά προσαρμόζουν τον μεταβολισμό τους, γεγονός που κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική τους αξία, αλλά το αν η ένταση αυτών των αλλαγών είναι τόσο μεγάλη που θα αλλάξει σημαντικά και τη διατροφική τους αξία δεν έχει ακόμα διερευνηθεί εκτενώς.
Ερευνητές από πανεπιστήμια της Ουκρανίας διεξήγαγαν μελέτη για το πόσο επηρεάζεται η διατροφική αξία του μπρόκολου από την υψηλή θερμοκρασία. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν το επίπεδο των ολικών φαινολικών, πρωτεϊνών, γλυκοσινολικών, σακχάρων, φωτοσυνθετικών χρωστικών, αντιοξειδωτικής ικανότητας, μακρο- και μικροστοιχείων.
Η μελέτη για την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
- Η υψηλή θερμοκρασία ανάπτυξης αύξησε τις συνολικές φαινολικές ουσίες κατά 45%, ενώ μείωσε τα φλαβονοειδή (-9%), τα ολικά φαινολικά οξέα (−22%), τα υδροξυκινναμικά οξέα (−14%) και τις φλαβονόλες (−23%)
- Μειώθηκε η συνολική περιεκτικότητα σε γλυκοσινολικό κατά 40%
- Η συγκέντρωση πρωτεΐνης μειώθηκε σημαντικά
- Τα διαλυτά σάκχαρα αυξήθηκαν κατά 216%
- Μειώθηκε η συνολική περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη
- Τα καροτενοειδή αυξήθηκαν (+307%)
- Η βιταμίνη C ( L -ασκορβικό οξύ) δεν επηρεάστηκε
- Η υψηλή θερμοκρασία αύξησε 6 από τα 11 μεμονωμένα φαινολικά (Η υψηλότερη αύξηση ήταν στην κερσετίνη (+390%))
- Αυξήθηκαν δέκα στοιχεία: αρσενικό (As, +291%), κοβάλτιο (Co, +234%), χρώμιο (Cr, +105%), υδράργυρος (Hg, +69%), κάλιο (K, +17%), νάτριο (Na, +34%), νικέλιο (Ni, +227%), μόλυβδος (Pb, +170%), σελήνιο (Se, +97%) και κασσίτερο (Sn, +31%)
- Μειώθηκαν επτά στοιχεία ασβέστιο (Ca, −36%), κάδμιο (Cd, −30%), χαλκός (Cu, −17%), μαγνήσιο (Mg, −17%), μαγγάνιο (Mn, −18%), φώσφορο (P, −49%) και θάλλιο (Tl, −57%
- Επίσης μειώθηκαν σίδηρος και ψευδάργυρος αλλά όχι σημαντικά
- Η υψηλή θερμοκρασία αύξησε σημαντικά το αντιοξειδωτικό δυναμικό των δενδρυλλίων μπρόκολου.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.