Επικίνδυνες πρακτικές αναφορικά με την ασφάλεια τροφίμων αποδεικνύει έρευνα, αφού οι λογαριασμοί ενέργειας και οι τιμές των τροφίμων έχουν ακριβύνει υπερβολικά.
Aσφάλεια τροφίμων ή εξοικονόμηση χρημάτων; Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πώς να διατηρούν τα τρόφιμά τους ασφαλή εξακολουθούν να χρησιμοποιούν επικίνδυνες πρακτικές συντήρησης και αποθήκευσής τους- μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα σε κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διεξήχθη από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), το 15% των συμμετεχόντων έβγαλαν από την πρίζα ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη που περιείχε τρόφιμα για να εξοικονομήσουν ρεύμα. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, φαίνεται να ανέβηκε κατά 2%τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο (13%).
Οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν μετατραπεί σε μια αβίωτη κατάσταση για τα νοικοκυριά παγκοσμίως. Οπότε, όταν οι άνθρωποι στην έρευνα ρωτήθηκαν για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να εξοικονομήσουν χρήματα, ένα 23% απάντησε πως άλλαξε τις ρυθμίσεις στο ψυγείο ή τον καταψύκτη τους, έτσι ώστε τα τρόφιμα να διατηρούνται σε υψηλότερη θερμοκρασία και να μην καίνε τόσο πολύ ρεύμα.
Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο μείωσε τις θερμοκρασίες μαγειρέματος και μείωσε τη διάρκεια του μαγειρέματος, ενώ οι περισσότεροι (61%) υιοθέτησαν φθηνότερες μεθόδους μαγειρέματος, όπως φούρνο μικροκυμάτων, φριτέζα ή αργή κουζίνα (slow cooker), αντί για φούρνο για να ζεστάνουν ή να μαγειρέψουν φαγητό, αναφέρει το Food Safety News.
Mε την επισιτιστική κρίση να παραμένει “βραχνάς” των νοικοκυριών, πολλοί άνθρωποι τρώνε λιγότερο και κατώτερης ποιότητας φαγητό. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι κατά την έρευνα, περίπου το 30% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως κατανάλωναν φαγητό ακόμα και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης, επειδή δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν άλλα τρόφιμα.
Στις πρακτικές που “θριαμβεύουν” ως μέσο εξοικονόμησης χρημάτων ανήκει και η τάση του να τρώνε οι άνθρωποι κρύο φαγητό, για να μη χαλάσουν ρεύμα να το ζεστάνουν, το οποίο περισσότεροι από 1 στους 5 ανέφεραν ότι κάνουν.