Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Νέο εργαλείο απολύμανσης ξηρών τροφίμων με υπέρ-θερμασμένο ατμό

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαινοτομία: Νέο εργαλείο απολύμανσης ξηρών τροφίμων με υπέρ-θερμασμένο ατμό
spot_img

Το νέο σύστημα απολύμανσης θα βοηθήσει τη βιομηχανία παραγωγής να διασφαλίσει τη μικροβιακή ασφάλεια σε χώρους όπου η χρήση παραδοσιακής υγρής υγιεινής είναι περιορισμένη.

Ένα νέο εργαλείο καθαρισμού και απομάκρυνσης παθογόνων από τις γραμμές και επιφάνειες παραγωγής ξηρών τροφίμων βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Cornell. To καινοτόμο εργαλείο χρησιμοποιεί υπερθερμασμένο ατμό.

Η καινοτομία προορίζεται για προστασία των ξηρών τροφίμων, όπως αλεύρι και σκόνη όπου η απολύμανση με νερό είναι αδύνατη. Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία γάλακτος για τα βρεφικά παρασκευάσματα που είναι σε μορφή σκόνης, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, αρτοσκευάσματα, προϊόντα σοκολάτας και spreads.

«Ο καθαρισμός και η υγιεινή στην επεξεργασία ξηρών τροφίμων και στη συσκευασία προϊόντων είναι μια πρόκληση γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαπούνι ή νερό», λένε οι ερευνητές και προσθέτουν: «Βλέπουμε πόσο καλά λειτουργεί ο υπέρθερμος ατμός για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων».

Ιστορικά, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας ήταν ασφαλή, καθώς δεν υποστηρίζουν τη μικροβιακή ανάπτυξη. Όμως, τα τελευταία 15 χρόνια, υπήρξαν μεγάλες εστίες και ανακλήσεις που σχετίζονται με την ξηρή τροφή, όχι επειδή αναπτύσσονται μικρόβια ή παθογόνα στα τρόφιμα, αλλά επειδή μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο υπέρθερμος ατμός είναι πολύ διαφορετικός από τον συμβατικό ατμό. Όταν το νερό βράζει σε ένα βραστήρα τσαγιού, έχει φτάσει τους 212 βαθμούς Φαρενάιτ – και ο ορατός ατμός που μοιάζει με σύννεφο απελευθερώνεται. Για ξηρό ή υπέρθερμο ατμό, ο ατμός θερμαίνεται πέρα ​​από την θερμοκρασία του βραστήρα σε περισσότερους από 250 βαθμούς F, στην περίπτωση της μονάδας επεξεργασίας του Cornell. Λειτουργεί σαν καυτό αέριο. Καθώς ο ξηρός ατμός εφαρμόζεται στις επιφάνειες παραγωγής, όπου μπορεί να σκοτώσει παθογόνα και μικρόβια, δεν αφήνει υγρασία ή συμπύκνωση για να φιλοξενήσει περαιτέρω παθογόνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Cornell το εργαλείο θα βοηθήσει τη βιομηχανία παραγωγής να διασφαλίσει τη μικροβιακή ασφάλεια σε χώρους όπου η χρήση παραδοσιακής υγρής υγιεινής είναι περιορισμένη. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο